Mijn kind wil niets meer eten!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/04/2013 - 13h22
-A +A

Dit verschijnsel heet 'voedingsneofobie'. Na in het begin alles, of toch bijna, gegeten te hebben, weigert uw kind nu verschillende levensmiddelen te eten, in het bijzonder groenten en wat hem onbekend lijkt.

Hoe kunt u uw kind overtuigen om iets anders te eten dan ham, pasta en aardappelen?

Hoe kunt u reageren op deze veel voorkomende tijdelijke fobie?

Aanvankelijk eet een kind alles, of toch bijna

Vanaf de geboorte worden we aangetrokken door alles wat zoet is. Maar jonge kinderen zijn ook uiterst nieuwsgierig. Het gevolg is dat vanaf het begin van de voedingsdiversificatie (de geleidelijke introductie van andere voedingsmiddelen naast borstvoeding of flesvoeding) kinderen tot de leeftijd van 2 jaar bijna alles proeven, hoewel ze soms blijk geven van eigen voorkeuren. Het is zeer belangrijk om deze periode te benutten om hen een grote verscheidenheid aan smaken te leren kennen. Daarna wordt de situatie dikwijls moeilijker wanneer het kind heel wat voedingsmiddelen begint te weigeren.

Daarna wordt de situatie aan tafel soms moeilijk

Voedingsneofobie: deze term verwijst naar de angst voor nieuwe voedingsmiddelen, een normale fase in de ontwikkeling van het kind. Tijdens deze fase, begint een kind van 2 tot 3 jaar voedingsmiddelen te weigeren die het in het verleden wel at en soms zelfs met veel plezier. Deze periode valt des te meer op omdat het kind tegelijkertijd in een fase van zelfbevestiging en verzet terechtkomt. Ouders moeten zich hier dus niet overdreven aan storen, maar gewoon op een aangepaste manier reageren op deze… meestal tijdelijke situatie.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 06/04/2009 - 00h00 en geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/04/2013 - 13h22
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Neofobie bij kinderen Geüpdatet op 28/03/2006 - 00h00

"Ik lust het niet." Als u kinderen hebt, moet u vaak dat refreintje aanhoren tijdens het eten! U mag u nog zo uitsloven om hun evenwichtige en lekkere maaltijden voor te schotelen, er helpt geen lievemoederen aan: ze trekken een vies gezicht en that'...

Meer artikels