Mijn kind slaapt slecht. Wat moet ik doen?

Geüpdatet door Julie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 03/12/2012 - 12h04
-A +A

Elk kind is anders - het ene kind slaapt weinig, het andere veel. De slaapbehoefte verandert met de leeftijd, maar de kwaliteit en het aantal uren zijn van cruciaal belang, al vanaf de geboorte.

Slaap: elk kind heeft zijn eigen ritme.

Van zo gauw de baby geboren is, wordt zijn slaap geleidelijk aan geritmeerd rond de dag van 24 uur. Dat circadiaans of 24-uursritme verandert stukje bij beetje tot het vierde levensjaar. Dan is de slaap van het kind te vergelijken met die van een volwassene.

Dat aanpassingsproces wordt gestuurd door de biologische klok. Die moet regelmatig worden bijgeregeld door "tijdsaanduiders" die door zijn omgeving worden verschaft (maaltijden, regelmatige sociale activiteiten die de dag zijn ritme geven, afwisseling van licht en donker). Daarom is het belangrijk dat baby’s al vanaf de eerste dag hulp krijgen om het onderscheid te maken tussen dag en nacht door andere lichtsterkten rondom ze en andere geluiden.

De slaapbehoefte van kinderen evolueert gaandeweg:

- bij de geboorte heeft een baby 18 tot 20 uur slaap nodig met daarin verschillende periodes van siësta (voor en na de middag bijvoorbeeld);

- tussen 6 maanden en 1 jaar heeft het maar 15 uur slaap meer nodig, met daarin twee siësta’s overdag;

- rond 2 jaar heeft een kind nog 13 tot 14 uur slaap nodig en één siësta overdag;

- tussen 3 en 5 jaar slaapt het ongeveer 12 uur en heeft het geleidelijk aan minder behoefte om een middagdutje te doen.

 

Hoe herkent u de signalen van een slechte slaap?Kinderen die geen goede nachtrust hebben, zijn ’s ochtends moeilijker wakker te krijgen. Ze zijn vaak slecht gehumeurd, dutten overdag makkelijk in of blijven in een hoekje zitten en spelen niet met hun vriendjes. Paradoxaal genoeg worden sommige kinderen dieslecht slapen net heel actief.

Is uw kleintje echt onvermoeibaar? Sla dan niet meteen in paniek: sommige schijnbaar hyperactieve kleine kinderen zijn gewoon vermoeide kinderen!

Als de symptomen van hyperactiviteit aanhouden ook als hun slaap van goede kwaliteit is, kunt u misschien toch beter even naar de kinderarts gaan.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 03/12/2012 - 12h04 en geüpdatet door Julie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 03/12/2012 - 12h04
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Uw baby slaapt niet goed en wordt wakker: waarom? Gepubliceerd op 13/10/2014 - 15h41

Zeer jonge kinderen worden 's nachts vaak wakker en slapen dan moeilijk weer in. Slechte slaap- en voedingsgewoonten en 's nachts eten zijn meestal de boosdoeners. Als het probleem eenmaal is opgespoord, is het ook vrij makkelijk te verhelpen.

Slapeloze kinderen Geüpdatet op 27/08/2002 - 00h00

Kinderen die 's nachts niet kunnen slapen en 's morgens niet uit bed kunnen, een lot dat vele ouders beschoren is. Hoe kan men het onderscheid maken tussen echte en pseudo-slapeloosheid bij kinderen?

Waarom wil mijn kind niet slapen? Gepubliceerd op 20/01/2014 - 17h08

Van de eerste nachten tot de periode dat het kind naar school begint te gaan, is zijn slaapgedrag een van de belangrijkste gespreksonderwerpen van de ouders. En terecht: de slaap is enorm belangrijk voor de gezondheid van het kind, maar ook voor het...

Baby's die slecht slapen, eten slecht… Gepubliceerd op 10/03/2011 - 08h39

Meestal proberen mama's ervoor te zorgen dat hun baby goed slaapt en goed eet … maar het bereiken van die doelstelling is verre van eenvoudig. Bovendien heeft een recente studie aangetoond dat kinderen die niet goed slapen , dikwijls ook moeilijke et...

Meer artikels