• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Mijn kind moet een MRI-scan laten maken

Mijn kind moet een MRI-scan laten maken

De medische beeldvorming en de razendsnelle vooruitgang de voorbije jaren van deze techniek heeft voor een revolutie in de geneeskunde gezorgd. MRI of beeldvorming via magnetische resonantie heeft ook een goede reputatie: het is ongevaarlijk en voor bepaalde aandoeningen heel efficiënt. Vandaag is MRI niet meer uit onze ziekenhuizen weg te denken en worden er mensenlevens mee gered. Maar het is niet zo vanzelfsprekend om kinderen tot zo’n onderzoek over te halen, want voor hen is het vooral een heel eng avontuur. Hoe kunt u uw kind helpen een MRI-onderzoek te ondergaan?

Wat maakt een MRI-onderzoek zo lastig?

Eerst en vooral de duur: een MRI-scan duurt gemiddeld 20 minuten. Maar hebt u al eens een kind minuten lang zien stilliggen? Dat gebeurt niet vaak…

Behalve tegen de duur moet de patiënt ook tegen de luide en regelmatige kloppen bestand zijn. Een MRI is namelijk een heel lawaaierig onderzoek. Het verloopt ook in liggende positie op een ondergrond die niet bepaald uitnodigend is en in een gesloten kooi waar iedereen die last heeft van claustrofobie nachtmerries van zou krijgen. Volwassenen houden het vol omdat ze weten dat het moet; voor kinderen is het veel minder vanzelfsprekend.

Hoe kunt u uw kind helpen om onder de MRI-scanner te gaan?

De medische centra en ziekenhuizen hebben tegenwoordig allemaal hun eigen strategieën. In het CHR de la Citadelle in Luik heeft men gekozen voor een nep-MRI waarin patiënten het onderzoek vóór de bewuste dag kunnen uitproberen en er zich zo op voorbereiden. In het Erasmusziekenhuis in  Brussel legt een klein interactief programma - de dvd “Raconte-moi l'hôpital” is er voorlopig alleen in het Frans - op een speelse en heldere manier alle aspecten uit van het ziekenhuisverblijf, ook de medische onderzoeken en de MRI dus.

Tot zover de beleidskeuzes. Daarnaast zijn de verpleegkundigen en technici die het onderzoek uitvoeren natuurlijk op de hoogte als er een kind onder de scanner moet. Zij doen hun best om dat moment minder beangstigend te maken voor het kind. Daarom leggen ze goed uit wat er gaat gebeuren en proberen ze eventuele angsten te relativeren.

Artikel gepubliceerd door op 25/05/2016

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten