• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  31 mening
 • Getuigenissen (0)

Mijn kind hoest: wat moet ik doen?

Mijn kind hoest: wat moet ik doen?

Tijdens de wintermaanden is hoesten een onschuldig, maar veelvoorkomend symptoom.

Meestal wordt hoest veroorzaakt door een virale infectie.

Hoe kunnen we de last voor een hoestend kind verlichten?

Geneesmiddel of huismiddeltje?

Sommige ouders gaan naar een apotheek om een hoestsiroop te kopen om op deze manier de last te verminderen voor een hoestend kind. Anderen doen beroep op een warme honingdrank met suiker of op een volle lepel honing.

Wat is de beste oplossing tegen de hoest?

Wetenschappers hebben deze vraag onderzocht (1). Ze hebben de doeltreffendheid vergeleken van 3 soorten behandelingen bij een honderdtal kinderen en jongeren van 2 tot 18 jaar, die last hadden van een hardnekkige hoest die te wijten was aan een ontsteking van de luchtwegen.

Sommige kinderen kregen een lepel honing, anderen een hoeststillend middel (op basis van dextromethorphanum) of een placebo, toegediend bij het slapengaan.

De frequentie en de ernst van de hoest, alsook de gevolgen voor de slaap, werden opgevolgd in de drie groepen. De informatie werd telefonisch opgevraagd via de moeder van de kinderen.

Niets is beter dan honing!

Vanaf de dag nadien, was er al meteen sprake van verbetering bij de kinderen die honing gekregen hadden: de hoest verminderde in frequentie en intensiteit en de slaapkwaliteit verbeterde. De verbetering was duidelijk minder uitgesproken bij de kinderen die een placebo of een hoeststillend middel hadden gekregen.

Bovendien leverde de hoestsiroop geen betere resultaten op dan de placebo, wat het nut van hoestsiropen opnieuw in vraag stelt. Een andere studie vorige jaar gaf de zelfde resultaat (2).

Het ziet er dus naar uit dat honing de doeltreffendste oplossing biedt om hoest te behandelen. Honing lijkt in dit geval veel beter dan het geneesmiddel, dat zelf geen bijkomend voordeel oplevert in vergelijking met een placebo.

Volgens de auteurs van het onderzoek is honing dus een doeltreffend antihoestmiddel voor kinderen en jongeren van 2 tot 18 jaar.

In de praktijk: geef een hoestend kind 's avonds één lepel honing. Houdt de hoest echter langer dan één week aan, dan moet u zeker een arts raadplegen.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/11/2012
Origineel artikel geschreven door op 23/02/2009

Bronnen: (1) Paul I.M. et coll., Arch. Pediatr. Adolesc. Med., 2007.
(2) Oduwole O, Cochrane Database of Systematic Reviews 2010, Issue 1. Art. No.: CD007094. DOI: 10.1002/14651858.CD007094.pub2

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Een verkoudheid op natuurlijke wijze verzorgen

Vindt u het artikel interessant?