Mijn kind heeft pijn, wat nu?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/09/2005 - 00h00
-A +A

Een kind kan vallen, zich pijn doen en wenen en daar sta je dan als ouder, je doet alle moeite om het kind te troosten. Maar je weet niet altijd hoe! Hieronder vindt u alvast een aantal tips die écht helpen.

PUB

In een eerste reactie gaat een hulpvaardige volwassene vaak zeggen aan het kind dat het 'niets' heeft: 'het is niet erg, het is alweer voorbij' en 'stop maar met huilen' of ''t is gedaan'. Niet echt een goed idee. Om te communiceren met iemand die pijn heeft (een kind of een volwassene) moet je eerst en vooral de pijn aanvaarden. Als je in dit geval zegt: 'aï, aï, dat moet pijn doen', of 'nu ben je wel lelijk gevallen', 'dat komt hard aan' of 'dat prikt behoorlijk' zijn zinnetjes die duidelijk maken dat u er zich van bewust bent dat het kind zich pijn deed.

Sommige volwassenen denken dat je het zo alleen maar erger maakt, maar dat is niet zo. Het is ook niet zo dat een kind dat beklaagd wordt harder gaat wenen. In tegendeel. Het kind voelt zich begrepen, het voelt uw empathie en het merkt dat u het probleem serieus neemt. Wat u wint is zijn vertrouwen, het kind zal zo klaar zijn om te luisteren naar wat u vervolgens zegt.

En wat kunt u dan zeggen? U kunt vervolgen met 'zo'n valpartij is in het begin heel pijnlijk', of 'je hebt vast wel erge pijn '. Denkt u dat dit nog meer van hetzelfde is? Fout, integendeel, met dergelijke uitspraken voegt u een extra dimensie toe, u zegt: het doet nu pijn, maar de pijn gaat over. De pijn blijft niet duren, is uw boodschap en het kind zal het begrijpen omdat het niet de eerste keer is dat hij zoiets meemaakt. De boodschap is dus dat pijn weer weggaat, dat pijn beperkt is in de tijd.

U kunt er nog aan toevoegen dat het kind na een tijdje zal merken dat de pijn minder erg is. Mogelijk is het kleintje dan meteen gerustgesteld. Is dat het geval dan kunt u hem toefluisteren dat hij erg dapper en flink is, dat u beseft dat hij pijn heeft of had en dat u hem een complimentje geeft.

Een bijkomend hulpmiddeltje is ingrijpen. Bij pijn is niets zo goed als actie, of het nut van die actie wetenschappelijk bewezen is of niet! Verstuif wat ontsmettende lotion op de wonde, breng een verbandje aan, aai of kus de plek waar het pijn doet, doe een beroep op arnica zalf of geef arnica in homeopathische druppeltjes, ook al denkt u dat homeopathie niet doeltreffender is dan een placebo. Het feit dat u het kind verzorgt en dat u alles doet om de pijn te bestrijden, is een uitstekend middel om zijn aandacht af te leiden van de pijn.

Gaat het om ernstige pijn, dan geldt dezelfde raad: niet liegen, eerlijk zijn, empathisch en geruststellend. U kunt het volgende zeggen: 'het doet pijn, het is erg en we gaan er alles aan doen om de pijn zo snel mogelijk weg te krijgen'. Als u de waarheid zegt aan een kind, dan zal het u elke keer een beetje meer vertrouwen. En dat kan alleen maar helpen bij een volgende incident!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/09/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Arnica: klein maar nuttig bloempje Gepubliceerd op 16/05/2017 - 15h09

Arnica is in de apotheek een van de meest verkochte geneesmiddelen die zonder voorschrift te krijgen zijn. Het is ook een van de klassiekers in de EHBO-kit en de sporterstas. Maar wat zijn nu precies de voordelen van deze bloem die in de bergen groei...

Durf neen te zeggen tegen uw kinderen! Geüpdatet op 28/06/2010 - 00h00

Alle ouders willen hun kinderen helpen om harmonieus op te groeien. Ze willen hen omringen met liefde en ze alles geven wat ze nodig hebben om zich te ontplooien, en dat is ook gezond. Maar kinderen moeten ook leren omgaan met grenzen. Neen kunnen ze...

Kindje huilt ... Geüpdatet op 28/11/2006 - 00h00

Hij praat niet, hij huilt, hij wil iets, hij wil tonen dat hij niet blij is of hij wilt uw aandacht. Hoe kan je een einde maken aan die vermoeiende praktijk van uw kleintje?

Meer artikels