Thomas Coucq, gezondheidsjournaliste

Mijn kind heeft last van tics

Gepubliceerd door Thomas Coucq, gezondheidsjournaliste op 22/04/2013 - 11h52
-A +A

Knipperen met de ogen, draaien met het hoofd, hoofdschudden, schrapen van de keel… Tics of zenuwtrekkingen komen vrij veel voor bij kinderen.

Ze kunnen onschuldig en van voorbijgaande aard zijn of een symptoom zijn van het syndroom van Gilles de la Tourette.

Wat moet u doen als uw kind tics heeft?

Tics bij kinderen: hoe zijn ze te herkennen?

Tics zijn plotselinge, onwillekeurige, herhaalde, stereotype en niet ritmische motorische bewegingen van een kind.

Ze duiken meestal op rond de leeftijd van 5 of 6 jaar en komen relatief vaak voor. 18,5% van de schoolgaande kinderen zou ermee kampen (1). Er wordt een onderscheid gemaakt tussen:

  • Bewegingstics. Het kind knippert met de ogen, fronst de wenkbrauwen of de neus, trekt de schouders op, schudt met het hoofd, enz.
  • Vocale tics. Dat kan gaan om snuiven, kuchen, keel schrapen, sissen, grommen, kreten slaan, enz. Soms spreekt het kind ook echte woorden uit of gebruikt het stopwoordjes.


Tics zijn onwillekeurig maar controleerbaar

Een ander kenmerk van tics is hun onwillekeurig, maar controleerbaar karakter.

Kinderen kunnen inderdaad verhinderen dat de tics naar boven komen, maar ze moeten er wel een serieuze inspanning voor doen.

Zo’n bewuste onderbreking zorgt wel voor een terugval. De tic blijft een tijdje weg, maar komt dan terug in een ergere vorm.

Goed om te weten: een kind vragen om zijn tics te onderdrukken is af te raden en heeft ook geen zin. Het kan stress veroorzaken en het probleem daardoor nog verergeren.

 

Gepubliceerd door Thomas Coucq, gezondheidsjournaliste op 22/04/2013 - 11h52

Met dank aan dr. Michel Gonce, specialist in tics en secretaris van de ‘Club des Mouvements Anormaux’ (CMA) voor zijn bijdrage aan dit artikel. - (1) Kurlan R, McDermott MP, Deeley C, et al. "Prevalence of tics in schoolchildren and association with placement in special education". Neurology. 57 (8): 1383-8.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Epilepsie bij kinderen: signalen die nog te vaak misleiden Geüpdatet op 23/11/2015 - 12h12

Bij kinderen zijn gegeneraliseerde aanvallen van epilepsie die gepaard gaan met stuiptrekkingen, bewustzijnsverlies en het schudden van armen en benen eerder een uitzondering. Bij kinderen zijn de symptomen eerder discreet - en vaak misleidend - en g...

Münchhausen by proxy: een zeldzaam syndroom Geüpdatet op 14/04/2015 - 09h24

Mensen met het syndroom van Münchhausen by proxy proberen van medische hulpverleners te bekomen dat bij hun kinderen een bepaalde ziekte wordt vastgesteld. Om hun doel te bereiken, deinzen ze er niet voor terug om bij het kind de symptomen van die zi...

Screenen naar het syndroom van Down: complexe beslissingen Gepubliceerd op 31/01/2012 - 10h44

Het screenen naar het syndroom van Down (trisomie 21) houdt in dat men twee belangrijke beslissingen zal moeten nemen. Het is dus uiterst belangrijk dat men voldoende informatie krijgt om met volledige kennis van zaken beslissingen te kunnen nemen.

Interview: Is mijn kind hyperactief? Geüpdatet op 23/09/2003 - 00h00

Is uw kind te druk, te woelig of echt hyperactief? Hoe moet u het probleem aanpakken? Heeft het behandeling nodig? Wat zijn de gevaren? Hoe moet u het helpen om zich te integreren en te ontplooien? Antwoord op die vragen krijgt u van dr. Marie France...

Meer artikels