• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Mijn kind heeft last van tics

Mijn kind heeft last van tics

Knipperen met de ogen, draaien met het hoofd, hoofdschudden, schrapen van de keel… Tics of zenuwtrekkingen komen vrij veel voor bij kinderen.

Ze kunnen onschuldig en van voorbijgaande aard zijn of een symptoom zijn van het syndroom van Gilles de la Tourette.

Wat moet u doen als uw kind tics heeft?

Tics bij kinderen: hoe zijn ze te herkennen?

Tics zijn plotselinge, onwillekeurige, herhaalde, stereotype en niet ritmische motorische bewegingen van een kind.

Ze duiken meestal op rond de leeftijd van 5 of 6 jaar en komen relatief vaak voor. 18,5% van de schoolgaande kinderen zou ermee kampen (1). Er wordt een onderscheid gemaakt tussen:

 • Bewegingstics. Het kind knippert met de ogen, fronst de wenkbrauwen of de neus, trekt de schouders op, schudt met het hoofd, enz.
 • Vocale tics. Dat kan gaan om snuiven, kuchen, keel schrapen, sissen, grommen, kreten slaan, enz. Soms spreekt het kind ook echte woorden uit of gebruikt het stopwoordjes.


Tics zijn onwillekeurig maar controleerbaar

Een ander kenmerk van tics is hun onwillekeurig, maar controleerbaar karakter.

Kinderen kunnen inderdaad verhinderen dat de tics naar boven komen, maar ze moeten er wel een serieuze inspanning voor doen.

Zo’n bewuste onderbreking zorgt wel voor een terugval. De tic blijft een tijdje weg, maar komt dan terug in een ergere vorm.

Goed om te weten: een kind vragen om zijn tics te onderdrukken is af te raden en heeft ook geen zin. Het kan stress veroorzaken en het probleem daardoor nog verergeren.

 

Artikel gepubliceerd door op 23/04/2013

Bronnen: Met dank aan dr. Michel Gonce, specialist in tics en secretaris van de ‘Club des Mouvements Anormaux’ (CMA) voor zijn bijdrage aan dit artikel. - (1) Kurlan R, McDermott MP, Deeley C, et al. "Prevalence of tics in schoolchildren and association with placement in special education". Neurology. 57 (8): 1383-8.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten