• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Getuigenissen (0)

Mijn kind heeft last van constipatie

Mijn kind heeft last van constipatie

De term constipatie of verstopping is een subjectief gegeven geworden. Men moet een onderscheid maken tussen occasionele constipatie en chronische constipatie; in het tweede geval moet men een arts raadplegen.

Hieronder vindt u enkele adviezen om constipatie te voorkomen of te behandelen.

Constipatie: het kind is het andere niet

Men moet weten dat de darmtransit sterk varieert van kind tot kind en zelfs van dag tot dag. Men spreekt van constipatie bij een weinig frequente ontlasting, harde stoelgang (kleine zeer droge bolletjes) of moeilijke evacuatie (het kind perst, aarzelt, houdt zich in, heeft pijn omdat de ontlasting hard en droog is). Over het algemeen spreekt men van constipatie als kinderen jonger dan 1 jaar minder dan eenmaal per dag stoelgang maken, minder dan eenmaal om de twee dagen bij kinderen van 1 tot 4 jaar en minder dan driemaal per week bij oudere kinderen.

Vaak is de voeding de oorzaak. In de industrielanden eten we veel te veel voedsel dat weinig resten en plantaardige vezels bevat (vlees, pasta, zetmeelhoudend voedsel). Deze voedingsmiddelen zijn licht verteerbaar maar verminderen de hoeveelheid ontlasting, waardoor het voedsel langer in de darmen blijft.

Constipatie kan ook optreden als het kind weigert naar het toilet te gaan : het gaat op in zijn spel, het gaat buitenshuis niet graag naar het toilet, het toilet is niet aangepast aan kleine kinderen, het kind staat te veel onder druk bij de zindelijkheidstraining…

Constipatie: gehumaniseerde melk

Gebruik voor de zuigfles water met zeer hoog mineraalgehalte, zoals Hépar. U moet ook weten dat bepaalde types melk de darmtransit bevorderen; vraag raad aan uw arts. Gebruik niet te veel meel. Bent u zeker dat u voldoende geeft? Controleer de dosis van het melkpoeder. Ook een te geconcentreerde melk kan de oorzaak zijn.

Bijgewerkt door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 05/10/2012
Origineel artikel geschreven door op 04/02/2003

Bronnen: Diarrhées, constipations et douleurs abdominales de l'enfant, C. Maurage, Ed Doin, coll Conduites. La constipation chez l'enfant, Le Luver et Charritat, Ed Vigot.

Vindt u het artikel interessant?