PUBLICITÉ

Mijn kind heeft koorts

Geüpdatet door Thérèse Dupont, gezondheidsjournaliste op 08/08/2012 - 16h28
-A +A

Koortsaanvallen bij kinderen zijn een veel voorkomende kwaal. Ouders maken er zich vaak erg snel zorgen om. Sommige stappen meteen naar de huisarts, andere gaan in de huisapotheek op zoek naar een geschikt medicament.

Maar wat moet u concreet doen als uw kind koorts heeft?

Wanneer moet u naar de arts, en wat zijn de meest aangewezen geneesmiddelen?

De antwoorden van E-gezondheid!

PUB

Wanneer moet koorts behandeld worden?


Koorts is een natuurlijke reactie van het lichaam en helpt dat laatste om zich te weren tegen infecties. Dat is bijvoorbeeld zo bij een verkoudheid of een keelontsteking.

De koorts op zich is niet gevaarlijk. Ze verdwijnt meestal vanzelf zonder dat ze behandeld wordt. Maar als de koorts verschillende dagen aanhoudt en slecht verdragen wordt (uw kind lijkt verzwakt of reageert niet meer…), gaat u het best naar een arts.

In de praktijk

  • Er wordt van koorts gesproken bij een kind als zijn lichaamstemperatuur hoger is dan 38°C.
  • Doorgaans krijgen kinderen een koortswerend middel als ze meer dan 38,5°C koorts hebben.
  • Het is niet nodig om systematisch iets te geven bij koorts. Als uw kind er weinig last van heeft, hoeft u zeker niets te doen
  • Als de koorts meerdere dagen hoog blijft en uw kind griepsymptomen heeft (hoesten, plotselinge stijging van de temperatuur) of als het er veel last van heeft, kunt u er een arts bij roepen.

Hoe koorts te behandelen?


Zorg dat uw kind comfortabel zit of ligt voor u het een koortswerend middel geeft.:
  • Dek uw kind niet te veel toe, wel integendeel. Trek overtollige kleren uit zodat de warmte makkelijker kan ontsnappen.
  • Geef uw kind vaker te drinken dan normaal, en kies het soort drank dat uw kind het makkelijkst aanvaardt.
  • Zorg dat het in de kamer niet te warm is (18-20°C).
  • Vroeger werden lauwe baden warm aanbevolen. Intussen is men erachter gekomen dat ze het onbehaaglijk gevoel van uw kind nog kunnen versterken, en ze hebben bovendien weinig effect. Geef uw kind dus alleen een lauw badje als het er echt naar vraagt.


Hoe zit het met de geneesmiddelen? Er bestaan verschillende types koortswerende middelen: aspirine, ibuprofen en ketoprofen, en paracetamol.
Bij kinderen en als u aan zelfmedicatie doet, is in eerste instantie paracetamol aanbevolen. Hou u wel aan de dosissen (hangt af van het gewicht van uw kind) en de tijd tussen twee innamen in.

Gebruik alleen maar één geneesmiddel tegelijk en wissel dus niet af met een ander. koortswerend middel. Opgelet, er zijn heel wat geneesmiddelen die andere namen hebben (en andere vormen: siroop, zakjes, tabletten…) maar toch dezelfde molecule bevatten.

Geef ook nooit aspirine aan uw kind als u vermoedt dat het waterpokken heeft!

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 29/09/2009 - 00h00 et mis à jour par Thérèse Dupont, gezondheidsjournaliste le 08/08/2012 - 16h28

Vragen en antwoorden van Afssaps (de Franse overheidsinstantie voor gezondheidszorg).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ