Mijn hond is allergisch!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 07/03/2006 - 00h00
-A +A

Net zoals bij mensen neemt ook bij honden het aantal allergieën toe. Ze kunnen last hebben van jeuk, diarree en allergische verkoudheden waarvan de precieze oorzaak soms moeilijk op te sporen is en dus ook moeilijk te mijden.

PUB

Allergenen zijn overal

Zowat overal zijn er substanties die in staat zijn een allergie uit te lokken (allergenen) zoals gras, stofmijten, textielvezels, haren, huidschilfertjes van mens of dier en ga zo maar door. Ze kunnen rhinitis veroorzaken, hoest en conjunctivitis. Anderzijds bevat de voeding ook heel wat bestanddelen die een allergie kunnen uitlokken. Voedingsmiddelen zoals rund, varken, lam, melk, wortels, kaas, enz. kunnen uw hond sensibiliseren en zo krijgt het dier te kampen met diarree, braken, jeuk door kleine puistjes en rode vlekjes. Verder zijn er vlooien wiens speeksel vaak voor allergieën zorgt bij honden. Ook bepaalde bacteriën en schimmels, shampoos en huishoudproducten kunnen aan de basis liggen van een allergie.

Allergenen opsporen

Als uw hond eet, ademt of in aanraking komt met een substantie kan hij gesensibiliseerd geraken door een of ander bestanddeel. Bij een later contact met hetzelfde bestanddeel dat allergieën veroorzaakt, gaat het immuunsysteem op dezelfde excessieve manier reageren en zal de allergie gepaard gaan met verschillende symptomen. Soms moet er een heuse enquête gevoerd worden om het allergeen te vinden. Zo kan er een bloedonderzoek uitgevoerd worden, gevolgd door een dosering van een heel groot aantal allergenen. Er zijn ook huidtesten met intradermale injecties van allergenen voor dieren. Op die manier kunnen de reacties op de allergenen ter hoogte van de huid opgespoord worden. Wanneer men denkt dat het om een voedingsallergie gaat, dan moet de hond een andere voeding krijgen gedurende twee à drie maanden. Als de symptomen verdwenen zijn en pas opduiken wanneer de hond zijn vorige voeding terug te eten krijgt, dan is de test positief en moet de hond voeding krijgen die aangepast is aan zijn gevoeligheid.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 07/03/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
delapaul

Beste
Mijn hond, een weimaranner heeft korsten op de huid gekregen kort na overschakeling op ander voedsel. Mijn dierenarts heeft een antibioticacuur voorgeschreven en naar voedsel op basisch van Lam met rijst aangeraden. Vandaag, +- 1,5 maand later zijn de korsten weg maar zijn er rose plekken in de plaats. Ook is zijn haar vooral op de achterrug sterk uitgedund. wie kan me wat aanraden om mijn lieveling terug gezond te krijgen.
Paul.

PUB
Lees ook
Allergie voor dieren Geüpdatet op 23/05/2006 - 00h00

Bijna één Belgisch gezin op twee heeft een huisdier , in een op twee gevallen is dit een hond of een kat. Honden, katten, vogels, hamsters, ratten, konijnen... maken deel uit van ons dagelijkse leven. Nochtans veroorzaken erg veel allergieën !

Katten- en hondenvlooien Gepubliceerd op 28/04/2014 - 10h59

Vlooien zijn één van die ongewenste gasten die onze huisdieren en onze huizen teisteren . Waakzaamheid en preventie zijn de sleutelwoorden om die kleine, stekende, bloeddorstige spring-in-'t-velds klein te krijgen.

Vlooien zijn niet bang van de winter! Geüpdatet op 20/11/2007 - 00h00

De winter komt er aan en de temperaturen komen hoe langer hoe meer in de buurt van het vriespunt. Maar ook bij koud weer moet men waakzaam blijven voor honden, katten en de larven van vlooien die zich geduldig schuilhouden in huis.

Voedselallergie: opgelet voor verzorgingsproducten! Geüpdatet op 11/05/2004 - 00h00

Bij allergische kinderen is het vaak niet voldoende om het voedselallergeen in kwestie te bannen. En met reden, want deze allergenen houden zich ook schuil in lotions en andere reinigingscrèmes. We denken hier in de eerste plaats aan zachte amandelol...

Meer artikels