Mijn hond is allergisch!

Mijn hond is allergisch!Net zoals bij mensen neemt ook bij honden het aantal allergieën toe. Ze kunnen last hebben van jeuk, diarree en allergische verkoudheden waarvan de precieze oorzaak soms moeilijk op te sporen is en dus ook moeilijk te mijden.

Allergenen zijn overal

Zowat overal zijn er substanties die in staat zijn een allergie uit te lokken (allergenen) zoals gras, stofmijten, textielvezels, haren, huidschilfertjes van mens of dier en ga zo maar door. Ze kunnen rhinitis veroorzaken, hoest en conjunctivitis. Anderzijds bevat de voeding ook heel wat bestanddelen die een allergie kunnen uitlokken. Voedingsmiddelen zoals rund, varken, lam, melk, wortels, kaas, enz. kunnen uw hond sensibiliseren en zo krijgt het dier te kampen met diarree, braken, jeuk door kleine puistjes en rode vlekjes. Verder zijn er vlooien wiens speeksel vaak voor allergieën zorgt bij honden. Ook bepaalde bacteriën en schimmels, shampoos en huishoudproducten kunnen aan de basis liggen van een allergie.

Allergenen opsporen

Als uw hond eet, ademt of in aanraking komt met een substantie kan hij gesensibiliseerd geraken door een of ander bestanddeel. Bij een later contact met hetzelfde bestanddeel dat allergieën veroorzaakt, gaat het immuunsysteem op dezelfde excessieve manier reageren en zal de allergie gepaard gaan met verschillende symptomen. Soms moet er een heuse enquête gevoerd worden om het allergeen te vinden. Zo kan er een bloedonderzoek uitgevoerd worden, gevolgd door een dosering van een heel groot aantal allergenen. Er zijn ook huidtesten met intradermale injecties van allergenen voor dieren. Op die manier kunnen de reacties op de allergenen ter hoogte van de huid opgespoord worden. Wanneer men denkt dat het om een voedingsallergie gaat, dan moet de hond een andere voeding krijgen gedurende twee à drie maanden. Als de symptomen verdwenen zijn en pas opduiken wanneer de hond zijn vorige voeding terug te eten krijgt, dan is de test positief en moet de hond voeding krijgen die aangepast is aan zijn gevoeligheid.

Artikel gepubliceerd door op 07/03/2006

Vindt u het artikel interessant?