Mijn haar valt uit! Wat nu?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/05/2014 - 14h26
-A +A

Er zijn heel veel factoren die haaruitval kunnen veroorzaken.

Als u het gevoel hebt dat u constant haar in de douche vindt of op het tapijt, of u vindt dat uw paardenstaart wel heel dun wordt. Ga dan na of het met een van de onderstaande factoren te maken heeft.

PUB

Welke factoren werken verspreide haaruitval in de hand?Haaruitval is iets heel normaals: we verliezen elke dag een honderdtal haren. Ons haar vernieuwt zich en groeit continu aan volgens een vastomlijnd ritme.

Maar als uw haar met periodes meer uitvalt dan anders en verspreid over uw hele hoofd (in tegenstelling dus tot een lokale uitval in slechts enkele zones), zijn er waarschijnlijk bepaalde factoren in het spel die het proces uitlokken:
 
 • Een te streng of eentonig dieet.
 • Een ernstig ongeluk.
 • Een zware psycho-emotionele shock.
 • Stress.
 • Algemene verdoving.
 • Een operatieve shock.
 • Langdurig hoge koorts.
 • Bloedingen.
 • Inname van bepaalde geneesmiddelen: chemotherapie, psychotropen, bloeddrukverlagende middelen, bloedverdunners, ontstekingsremmers.
 • Hormonale veranderingen: na de puberteit, de 2 of 3 maanden die volgen op een bevalling, op het moment van de menopauze, 2 tot 3 maanden na het stoppen met orale anticonceptie (de pil).
 • Bloedarmoede: ijzertekort kan het proces van de vernieuwde haargroei vertragen. Vrouwen hebben hier vaak last van, vooral dan bij overvloedige maandstonden en tijdens de zwangerschap. Deze factor is gemakkelijk uit te sluiten met een onderzoek van een bloedstaal.
 • Schildklierproblemen: een ontregeling of slechte werking van de schildklier uit zich in een aantal niet-specifieke symptomen, zoals veranderd gewicht, hartritmestoornissen, vermoeidheid, enz. Als haaruitval voorkomt samen met deze symptomen ligt de oorzaak mogelijk in een probleem met de schildklier. Om alle twijfel weg te nemen gaat u het best naar uw huisarts om een bloedstaal te laten nemen. Daarmee kan dan de werking van de schildklierhormonen onderzocht worden.

Haaruitval in een verschillend tempo

Opgelet: sommige factoren veroorzaken plotselinge en overvloedige haaruitval (stress, algemene verdoving, koorts, psycho-emotionele shock…), andere veroorzaken eerder geleidelijke haaruitval (hormonale veranderingen, geneesmiddelen, schildklierstoornis, bloedarmoede…).

 • Als de haaruitval verspreid voorkomt:
  volstaat het om de uitlokkende factor uit te schakelen of hem te behandelen. Dan zal ook de haaruitval zelf stoppen. Als dat niet kan, gaat u best naar een arts. Die zal u helpen om het probleem te voorkomen en u geruststellen.
 • Er bestaat ook nog een vorm van haaruitval die lokaal is en zich beperkt tot bepaalde zones.
  Meestal gaat het om kale plekken of alopecia. In dat geval moet u zeker naar een arts.
 • Ook te grote belasting van de hoofdhuid kan tot slot aan de basis liggen van lokale haaruitval:
  bijvoorbeeld door chemische producten (kleurmiddelen, permanent, krullers en ontkrullers), te hard aangetrokken vlechten of dotten.
Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 18/05/2009 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 12/05/2014 - 14h26

Le Manuel Merck, uitgeverij Larousse.

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Haaruitval: welke etherische oliën? Gepubliceerd op 02/01/2013 - 14h13

Een paar haartjes verliezen is op zich geen enkel probleem. Alles hangt ervan af hoeveel er uitvalt en hoelang het duurt. Bij lichte en tijdelijke haaruitval kunnen enkele maatregelen helpen. Zo bestaan er etherische oliën die het uitvallen kunnen ve...

Mijn haar valt uit: waaraan kan het liggen? Gepubliceerd op 29/09/2014 - 13h28

Hebt u last van haaruitval? De eerste stap die u moet zetten, is nagaan of die haaruitval «normaal» is of niet. Daarna moet u op zoek gaan naar de verschillende mogelijke oorzaken. Waarom valt ons haar uit? En aan welke factoren kunnen we iets doen?

Hoe kunt u haaruitval stoppen? Geüpdatet op 13/01/2014 - 10h50

Haaruitval is een fenomeen waar zowel mannen als vrouwen het vaak heel moeilijk mee hebben. We zien ons haar is immers een esthetisch attribuut. Het verliezen wordt gelijkgesteld met oud worden. Hoe wordt de diagnose van haaruitval gesteld en wat zij...

Meer artikels