• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Commentaren (0)

Mijn bloedonderzoek wijst op een te hoge cholesterol...

Mijn bloedonderzoek wijst op een te hoge cholesterol...Wat zijn de cholesterolwaarden die u niet mag overschrijden? Wat is precies het verschil tussen de goede en de slechte cholesterol? Welke levensmiddelen bevatten de meeste cholesterol? En hoe vaak moet u uw cholesterolgehalte laten meten? Een stand van zaken.

Cholesterol: het bloedonderzoek


Onze cholesterol is een van de risicofactoren voor cardiovasculaire aandoeningen. We moeten hem dus in het oog houden. Via een eenvoudig bloedstaaltje kan het cholesterolgehalte regelmatig bepaald worden. De bloedafname moet 's ochtends op de nuchtere maag gebeuren, en na 12 uur vasten.
De cholesterolwaarden die als normaal worden beschouwd, liggen onder 1,60 g/l voor de LDL (slechte cholesterol) en boven 0,40 g/l voor de HDL (goede cholesterol).

Wat is precies het verschil tussen de slechte cholesterol en de slechte cholesterol?


Onze cholesterol komt voor een deel uit onze voeding, en voor een ander deel wordt onze cholesterol door onze lever aangemaakt.
De goede cholesterol of HDL werkt als een soort drager. Hij moet de overtollige cholesterol die in ons lichaam circuleert 'vangen' en die terug naar de lever afvoeren. Die zal hem dan doen verdwijnen.
De slechte cholesterol of LDL werkt net andersom. Hij vervoert de cholesterol die de lever heeft aangemaakt naar de cellen van ons lichaam. De LDL overlaadt ons lichaam dus met cholesterol. Als er te veel van deze cholesterol in ons bloed zit, kunnen de cellen de cholesterol niet meer slikken en zet die zich geleidelijk aan neer op de wanden van onze bloedvaten. Onze bloedvaten vernauwen (arteriosclerose) en we lopen gevaar om cardiovasculaire aandoeningen te ontwikkelen zoals hartcomplicaties, hartinfarct, beroerte,...

Artikel gepubliceerd door op 22/02/2010

Bronnen: Djoussé L., Circulation, 14 januari 2008 ; Centre d'information sur la qualité des aliments (Ciqual) ; Dr. Frédéric Saldmann, " Le grand ménage ", uitgeverij Flammarion.

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie