Migrainelijders ook vaak geplaagd door angst

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/07/2006 - 00h00
-A +A

Migraine is geen pretje, maar mensen die er last van hebben worden op de koop toe vaak nog geplaagd door angst en depressies. Tussen 50% en 70% van de migrainelijders heeft regelmatig te kampen met angststoornissen. Het is belangrijk dat die samen voorkomende pathologie bekend is, want ze speelt een grote rol in het ontstaan van migrainecrisissen.

PUB

Verhoogde gevoeligheid voor stress

Een observatiestudie uitgevoerd op meer dan 5000 migrainepatiënten wijst uit dat die hinderlijke ziekte heel vaak samengaat met angst. Gevoeligheid voor stress versterkt de migraine, lokt crisissen uit en leidt tot een groter medicatiegebruik. Omgekeerd kan het opsporen van een onderliggende angststoornis een beslissend element zijn bij het uitstippelen van een duurzame en gerichte behandeling.

De deelnemers aan het onderzoek waren gemiddeld 40 jaar oud en pasten bij migrainecrisissen alleen een symptomatische behandeling toe.
De opeenvolgende evaluaties van de deelnemers, allemaal vrijwilligers, wijzen op een sterke aanwezigheid van angst. 70% van de migrainelijders heeft ook te kampen met angststoornissen. Het samengaan met deze ziekte maakt mensen die last hebben van migraine veel vatbaarder voor stress. Ze anticiperen de pijn meer en vertonen een veel uitgesprokener vermijdingsgedrag. Hun levenskwaliteit ligt daardoor nog een stuk lager dan die van niet angstige migrainepatiënten.

Angst verhoogt de intensiteit en de frequentie van migrainecrisissen

In de praktijk zou iedereen die last heeft van migraine onderzocht moeten worden op de aanwezigheid van een eventuele angststoornis. Deze aandoening gaat er immers heel vaak mee gepaard en heeft mogelijk een negatieve invloed op de migrainecrisissen.

Omdat de studie in opdracht van de farmaceutische bedrijven gebeurde, is ook nagegaan hoe de deelnemers stonden tegenover een medicamenteuze behandeling:

  • 56% van de patiënten is niet tevreden met de behandeling;
  • 73% volgt geen optimale behandeling;
  • 47% van de migrainelijders die kampen met angststoornissen gebruikt de geneesmiddelen tegen aanvallen overmatig.
    En tot slot: 88% van de deelnemers zou geholpen zijn met een duurzame behandeling, een therapie die dus niet alleen de symptomen bestrijdt.
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/07/2006 - 00h00 Observatiestudie SMILE, persconferentie Laboratorium Schwarz Pharma, juni 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoofdpijn: migraine of spanningshoofdpijn? Gepubliceerd op 22/06/2016 - 11h03

De term " migraine " wordt vaak gebruikt bij het beschrijven van hoofdpijn . Maar migraine is een ziekte die beantwoordt aan duidelijk omschreven diagnostische criteria en die verschillen van spanningshoofdpijn . Misschien hebt u af en toe hoofdpijn...

Migraine en hormonen: een duidelijke link Gepubliceerd op 15/03/2017 - 15h51

Er bestaat een duidelijk verband tussen de geslachtelijke hormonen en migraine . Sommige periodes in het leven van een vrouw hebben zo een gunstige of ongunstige invloed op het uitbreken van migraineaanvallen, en zelfs op de intensiteit ervan.

Migraine, stress, angst: een vicieuze cirkel Gepubliceerd op 22/09/2016 - 16h09

Angst is een aandoening die vaak voorkomt bij migrainepatiënten. Na afloop van een migrainecrisis, gaat het lijden verder met de angst voor de volgende crisis. Dat anticiperen is een bron van stress en angst . Maar stress is een factor die een migrai...

Meer artikels