Migraine: ook bij kinderen!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/02/2012 - 17h39
-A +A

Migraine komt frequent voor bij volwassenen, maar treft ook 5 tot 10 % van alle kinderen. Toch blijft het een miskende aandoening. Als ze echter eenmaal vastgesteld is, kan ze specifiek behandeld worden, zodat ze de patiënt niet te sterk hindert in zijn sociaal leven.

PUB

5 tot 10 % van alle kinderen krijgt af en toe echte migraineaanvallen. Die kunnen al beginnen vanaf twee jaar! Slechts 20 % krijgt echter de juiste diagnose. De aanvallen worden soms verward met sinusitisaanvallen die vaak ten onrechte toegeschreven worden aan gezichtsstoornissen of zelfs psychologische problemen. Die zijn weliswaar een belangrijke uitlokkende factor, maar maken van migraine toch geen psychische aandoening. Migraineaanvallen bij kinderen zijn vaak te wijten aan stress, angst en ergernissen. In bijna 90 % van de gevallen hebben ook andere familieleden migraine (gehad). Dergelijke antecedenten helpen om de ziekte te diagnosticeren bij het kind.

Migraine en spanningshoofdpijn bij kinderen

Migraine is zware hoofdpijn die zich uit in aanvallen die een vast verloop kennen en vaak ook gepaard gaan met uitgesproken spijsverteringsklachten (misselijkheid, braken). Zeer dikwijls is sprake van kloppende pijn, geluid- en lichtintolerantie, buikpijn en duizeligheid. Bij het begin van de aanval ziet het kind lijkbleek en heeft het "holle" ogen en kringen onder de ogen. De aanvallen zijn zo hevig dat het kind meestal zijn activiteit moet stopzetten. De helft van de patiëntjes begint te huilen. De slaap is vaak verkwikkend. Kinderen met migraine hebben vooral pijn aan voorhoofd of aan beide slapen, en de aanvallen zijn korter dan bij volwassenen. Bovendien is hun migraine gemakkelijker te behandelen en mag ze dus niet als een fataliteit beschouwd worden.

Net als volwassenen hebben jonge migrainepatiënten zeer vaak ook last van spanningshoofdpijn. Die duurt minder lang en is ook minder hevig dan echte migraineaanvallen, treedt vooral op 's avonds en is vaak stressgebonden. Ze gaat ook niet gepaard met de andere typische migrainesymptomen (misselijkheid, lichtgevoeligheid, …). Toch wordt ze in veel gevallen als echte migraine beschouwd, wat tot verwarring leidt bij de diagnose.

Diagnose en behandeling

Een kind bij wie tijdig migraine wordt vastgesteld, kan specifiek behandeld worden. Er bestaan behandelingen die de frequentie, de intensiteit en de duur van de aanvallen verminderen. Het kind kan ook de uitlokkende factoren leren herkennen en vermijden, en stress onder controle leren krijgen. Een dergelijke behandeling vermindert de negatieve sociale gevolgen van de ziekte (schoolverzuim, moeite met sommige activiteiten) en vermijdt geneesmiddelenverslaving in de volwassenheid. De diagnose is gebaseerd op een volledig lichamelijk onderzoek en een bevraging van het kind en zijn ouders, om te beschrijven hoe de aanvallen precies verlopen. Meestal is het niet nodig om te wachten tot het kind een migraineaanval krijgt of om een heleboel onderzoeken uit te voeren (scanner, elektro-encefalogram, radiografie,…).

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 16/08/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/02/2012 - 17h39

Persdossier van het 'Centre de la migraine de l'enfant' ('Centrum voor migraine bij kinderen'), maart 2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Migraine: mijn kind heeft gehoorhallucinaties Gepubliceerd op 02/06/2017 - 14h35

Ook kinderen kunnen last hebben van migraine. Helaas is die zeer moeilijk op te sporen bij de allerjongsten. Bovendien zijn de symptomen vaak moeilijk te beschrijven en kunnen ze verkeerd geïnterpreteerd worden. Zo kan een kind dat verklaart stemmen...

Hoofdpijn: migraine herkennen bij jongeren Geüpdatet op 02/07/2015 - 13h52

Ook jongeren kunnen migraine of spanningshoofdpijn hebben. Hoe zijn beide aandoeningen te herkennen? Hoe worden de aanvallen behandeld en - vooral - hoe zijn ze te voorkomen? Een korte bespreking van migraine voor jongeren, maar ook voor hun ouders z...

Goed slapen, goed presteren Gepubliceerd op 08/05/2012 - 16h20

Er is een verband tussen de slaap en de schoolprestaties . Slaapstoornissen verstoren het leerproces. En toch zijn hierover nog altijd heel wat misverstanden, ondermeer over de vierdagen week en de bedtijduren.

Meer artikels