Migraine: meer dan gewone hoofdpijn

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 31/03/2017 - 10h00
-A +A

PUB

Wat zijn de andere risicofactoren van migraine?

  • Erfelijkheid – kinderen van ouders met migraine hebben een grotere kans om ook migraine te krijgen – is een tweede risicofactor voor migraine.
  • Vervolgens kunnen stress, een verstoord eet- of slaapritme en veranderingen in het weer een migraine-aanval uitlokken.
  • Soms linken patiënten de aanvallen ook aan bepaalde voedingswaren zoals chocolade, koffie, noten, wijn en kaas, of aan roken en bepaalde geuren. Maar het directe verband is niet bewezen.

Beginnen met ‘gewone pijnstillers’

Komt er toch een migraine-aanval, dan wordt aangeraden om die eerst te behandelen met paracetamol of aspirine. In tweede instantie kunnen NSAID’s (niet-steroïdale ontstekingsremmers) zoals ibuprofen of naproxen geprobeerd worden. Pas als deze geen resultaat geven, kan de arts een specifiek middel tegen acute migraine (familie van triptanen) voorschrijven.

Patiënten die meerdere migraine-aanvallen per maand hebben (3 of meer), kunnen baat hebben bij een preventieve onderhoudsbehandeling. Daarnaast kunnen ook bepaalde antihypertensiva en anti-epileptica de migraine verminderen.

Initialement publié par Pieter Segaert, gezondheidsjournalist le 03/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 31/03/2017 - 10h00

http://www.bcfi.be/pdf/tft/TN_MIG_Lng.pdf, augustus 2012

Met dank aan Dr. Nina De Klippel

Bekijk dit artikel
PUB