Migraine: elke maand weer hetzelfde liedje!

Migraine: elke maand weer hetzelfde liedje!

Migraine is een heel stuk gecompliceerder dan “gewone” hoofdpijn. En migraine met aura is nog complexer!

We hadden daarover een gesprek met Elisabeth B., die er al sinds haar tienerjaren last van heeft. Hier volgt haar getuigenis.

Wanneer merkte u voor het eerst dat u migraine met aura had?

Toen ik als tiener bij de scouts was. Plots kreeg ik bizarre symptomen: ik kon niet meer schrijven en niet meer correct praten. Ik had zelfs het gevoel dat ik niet meer helder kon denken, en dat maakte me toch wat ongerust… De scoutsleiders stuurden me naar de verpleegpost, waar mijn ouders me kwamen ophalen.

We zijn dan naar een dokter gegaan, en die bevestigde dat er wellicht niets ernstigs aan de hand was, maar raadde toch aan om me verder te laten onderzoeken. Dus liet ik een hersenscan uitvoeren. Die was perfect normaal, waarna de diagnose luidde: migraine met aura.

Niet meer kunnen schrijven of praten, blijft het symptoom waar ik het meest last van heb. Soms zie ik ook vlekjes voor mijn ogen. Pijn krijg ik pas enkele uren na het begin van de aanval.

Wat zijn de belangrijkste gevolgen voor uw dagelijks leven?

Ik krijg ongeveer één aanval per maand, altijd tijdens mijn menstruatie.

Als ik mijn geneesmiddelen neem zodra de eerste symptomen opduiken, kan ik de pijn meestal voorkomen. Het probleem is dat ik lesgeef en dus een groot deel van de dag voor de klas sta. Als ik midden in de les een aanval krijg, moet ik me uit de slag zien te trekken om vol te houden, en dat valt niet altijd mee. Doorgaans lukt het me, maar het is wel uiterst vermoeiend.

Artikel gepubliceerd door op 11/02/2014

Bronnen: Met dank aan Elisabeth B. voor haar getuigenis.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Hoofdpijn: wat u erover moet weten

 • Hoofdpijn in al zijn vormen is een veelvoorkomende klacht. Het is, net als zoveel klachten die de huisarts dagelijks te ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating