Migraine? Drinken!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/09/2005 - 00h00
-A +A

Stress, regels, slaaptekort of het overslaan van een maaltijd zijn vaak voorkomende factoren die een migrainecrisis kunnen uitlokken. Bij dat lijstje voegen onderzoekers een tot nu toe onbekende factor toe: deshydratatie of uitdroging.

PUB

Migraine en hoofdpijn zijn syndromen die vaak voorkomen en die bijzonder belastend kunnen zijn. Men schat dat 10 à 20% van de bevolking er aan lijdt. En toch is alles over migraine nog niet geweten. De exacte mechanismen van migraine mogen dan nog niet precies gekend zijn, men weet wel steeds meer of factoren die migraineaanval uitlokken en manieren om de pijn te bestrijden. Wat die factoren betreft, suggereert een onderzoek nu dat uitdroging mag toegevoegd worden aan het lijstje factoren die een migrainecrisis kunnen uitlokken.

Een uitlokkende factor

Dialyse en ook alcoholconsumptie kunnen hoofdpijn veroorzaken omdat ze voor uitdroging zorgen. Geldt dat ook voor een tekort aan vocht? Om deze hypothese te verifiëren verzamelden onderzoekers een honderdtal migrainepatiënten aan wie ze een vragenlijst voorlegden. Bedoeling was om factoren te identificeren die migrainecrisissen uitlokken. Zaken die spontaan vermeld werden, waren stress (80% van de patiënten), slaaptekort (76%), drank (alcohol) (58%), hypoglycemie door het overslaan of het uitstellen van een maaltijd (49%), maandstonden (40%) en teveel slaap (36%). Op de vraag of een migrainecrisis optrad wanneer de patiënten niet voldoende gedronken hadden, antwoordde 36% van de patiënten bevestigend.

De auteurs van de studie suggereren dat het tekort aan vochttoevoer een potentiële uitlokkende factor kan zijn. Het is een vraag die artsen kunnen stellen tijdens de consultatie en die patiënten makkelijk kunnen beantwoorden, op voorwaarde dat er naar gepeild wordt. Een verwittigde migrainepatiënt is er twee waard; hij of zij moet ervoor zorgen dat hij of zij regelmatig en voldoende drinkt (geen alcohol). Wat het mechanisme betreft is het meer dan waarschijnlijk dat uitdroging de vochtbalans ter hoogte van de hersencellen verstoort. Bijkomend onderzoek is nodig om te bevestigen dat het tekort aan vocht een migrainecrisis kan uitlokken.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/09/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Migraine: factoren die een aanval kunnen uitlokken Gepubliceerd op 31/03/2017 - 10h04

Migraine is een aandoening waarvan de aanvallen min of meer voorspelbaar zijn. In heel wat gevallen is een klassieke behandeling en/of een onderhoudsbehandeling echt noodzakelijk. Er bestaan wel degelijk ook factoren die migraineaanvallen kunnen uitl...

Hormonen verantwoordelijk voor migraine Gepubliceerd op 24/05/2017 - 11h00

Het verband tussen migraine en de menstruatiecyclus blijkt een feit te zijn bij heel wat vrouwen. De oorzaak? Oestrogenen hebben een invloed op het functioneren van de hersenen en een daling van het oestrogenengehalte kan een migrainecrisis uitlokken...

Migraine: behandelingen en oplossingen! Gepubliceerd op 31/03/2017 - 10h02

Migraine is geen levensbedreigend risico voor de patiënt, maar het kan zijn leven wel danig verzuren, zeker als de pijn chronisch wordt . Wat zijn de natuurlijke behandelingen en geneesmiddelen om migraineaanvallen te voorkomen en te bestrijden?

Migraine: hoe kan je crisissen vermijden? Geüpdatet op 03/10/2006 - 00h00

Er zijn vandaag heel wat doeltreffende behandelingen voor migraine , maar toch zijn er heel wat patiënten die niet behandeld worden voor deze ziekte, omdat ze in veel gevallen geen arts raadplegen. De meeste patiënten weten wel wat de factoren zijn d...

Meer artikels