Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste

Migraine bij kinderen is erfelijk

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 01/10/2012 - 21h40
-A +A

Migraine bij kinderen is een veel voorkomende ziekte, die echter ondergediagnosticeerd is. Om dit probleem vroegtijdig aan te pakken, moet men uiteraard de symptomen herkennen, maar er ook rekening mee houden dat migraine bij kinderen genetisch bepaald is, m.a.w. als een van de ouders of een ander familielid ook last heeft van migraine.

Symptomen van migraine bij kinderen

Migraine bij kinderen komt vaak voor (5 tot 10% van de kinderen). De diagnose wordt echter niet vaak gesteld en komt vaak laattijdig. De criteria voor migraine bij kinderen zijn nochtans welomschreven: de crisis varieert qua intensiteit en gaat gepaard met zeer duidelijke spijsverteringssymptomen. Het kind is bleek, zijn ogen zijn afgetekend en hij is totaal inactief. Slaap helpt vaak bij het herstel.

In tegenstelling tot migraine bij volwassenen situeert de pijn zich vaak frontaal en bilateraal en duurt de crisis minder lang, ongeveer een uur, in vergelijking met vier uur bij volwassenen zonder behandeling. In 30 tot 40% van de gevallen gaat de crisis gepaard met een aura: visuele (scotoom, vervormingen), auditieve (hallucinaties, gezoem) problemen of sensorische/motorische stoornissen (jeuk, ongevoeligheid).

De migraine aanvallen worden beïnvloed door tal van triggerfactoren: warmte, licht, geluid, lichamelijke inspanning, tegenspoed, schoolwerk enz. Heel wat kinderen hebben ook last van spanningshoofddpijn, waarvan de symptomen erg verschillen van deze van migrainecrises.

Dit zijn namelijk "lichte hoofdpijnen", die minder intens zijn, niet pulserend aanvoelen en niet gepaard gaan met spijsverteringssymptomen, noch met fotofobie (angst voor licht) of fonofobie (angst voor lawaai). Bij kinderen komt migraine even vaak voor bij meisjes als jongens en is ze niet afhankelijk van hormonale invloeden of eetgewoonten.

Migraine: de stappen tijdens de raadpleging

  • Op zoek gaan naar familiale antecedenten van migraine, ouders of andere familieleden.
  • Triggerfactoren voor migraineaanvallen in het licht stellen om samen met de ouders een manier te vinden om ze te voorkomen.
  • De mate van angstigheid van het kind beoordelen (stress, spanningen in het gezin, problemen op school, resultaten enz.).
  • De doeltreffendheid van de behandelingen beoordelen, die vooral afhangt van het vroege tijdstip dat de geneesmiddelen worden ingenomen. De basisbehandelingen van migraine bij kinderen bestaan vooral uit relaxatietechnieken en autohypnose.
Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 09/05/2006 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 01/10/2012 - 21h40

7e Journées de l'institut Boiron, 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Migraine: ook bij kinderen! Gepubliceerd op 06/02/2012 - 17h39

Migraine komt frequent voor bij volwassenen, maar treft ook 5 tot 10 % van alle kinderen . Toch blijft het een miskende aandoening. Als ze echter eenmaal vastgesteld is, kan ze specifiek behandeld worden, zodat ze de patiënt niet te sterk hindert in...

Migraine: mijn kind heeft gehoorhallucinaties Gepubliceerd op 18/10/2012 - 14h35

Ook kinderen kunnen last hebben van migraine . Helaas is die zeer moeilijk op te sporen bij de allerjongsten. Bovendien zijn de symptomen vaak moeilijk te beschrijven en kunnen ze verkeerd geïnterpreteerd worden. Zo kan een kind dat verklaart stemmen...

Hoofdpijn: migraine herkennen bij jongeren Geüpdatet op 02/07/2015 - 13h52

Ook jongeren kunnen migraine of spanningshoofdpijn hebben. Hoe zijn beide aandoeningen te herkennen? Hoe worden de aanvallen behandeld en - vooral - hoe zijn ze te voorkomen? Een korte bespreking van migraine voor jongeren, maar ook voor hun ouders z...

Meer artikels