Migraine betekent meer dan je denkt

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 25/05/2008 - 00h00
-A +A

Migraine is meer dan hoofdpijn alleen. Ook misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid gaan met migraine gepaard. De beste behandeling is preventieve medicatie, zowel voor de hoofdpijn als voor de bijkomende symptomen.

PUB

Overgevoeligheid voor prikkels

Meer dan één Belg op tien heeft last van migraine. Typisch is de stekende of kloppende hoofdpijn die 4 tot 72 uur kan aanhouden. Bij sommige patiënten wordt de migraine zelfs chronisch, zij hebben zo goed als elke dag hoofdpijn. De aandoening treft vaker vrouwen dan mannen.
De precieze oorzaak van migraine is nog onbekend. Geen enkele biologische test of medische beeldvorming heeft migraine tot nog toe kunnen aanwijzen. Wel wordt algemeen aangenomen dat het probleem bij het zenuwstelsel start. Daar worden externe stimulaties onvoldoende gefilterd.
"Het komt neer op overgevoeligheid voor lawaai, licht, beweging, geuren of voedsel. Normaal treedt bij een bepaalde prikkel na verloop van tijd habituatie of gewenning op. Maar patiënten met migraine blijven de prikkels even intens. Denk bijvoorbeeld aan de geur van warm eten", zegt dokter Luc Herroelen, verantwoordelijke voor de hoofdpijnconsultatie in het UZ Gasthuisberg Leuven.

Bijkomende symptomen

De oorzaak van migraine is dus niet te zoeken in de bloedvaten, maar in de hersenen. Die zetten een hele reeks processen op gang, waaronder een steriele ontsteking in de hersenvliezen. Vermoedelijk is dit de basis voor de hoofdpijn. Vervolgens zetten de bloedvaten in de hersenvliezen zich uit. Indirect wordt het braakcentrum geactiveerd met misselijkheid tot gevolg. Vandaar dat migraine altijd voor bijkomende symptomen zorgt. "De bijkomende symptomen zijn trouwens één van de voorwaarden om van migraine te kunnen spreken. De patiënten zijn ofwel overgevoelig voor licht en lawaai, ofwel hebben ze last van misselijkheid. Maar sommige patiënten krijgen ook nog een verlamd gevoel in een deel van hun gezicht of lichaam." Hoewel alcohol, chocolade, bepaalde kazen en vet voedsel migraineaanvallen uitlokken, is het dus een fabeltje dat migraine aan een slecht werkende lever zou te wijten zijn.

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 25/05/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Goed nieuws voor migrainepatiënten Gepubliceerd op 25/01/2011 - 13h13

Bij mensen die last hebben van migraine en intense hoofdpijn , worden letsels waargenomen ter hoogte van de microbloedvaten die de hersenen van bloed voorzien. Een recente Franse studie heeft nu echter aangetoond dat deze letsels niet leiden tot een...

Acht vragen over migraine Geüpdatet op 02/05/2011 - 15h36

Migraine is een heel pijnlijke aandoening die in het dagelijks leven een echte handicap kan zijn. Wat moet u over migraine weten en wat zijn de kenmerken van deze hoofdpijn? Hieronder vindt u acht vragen en antwoorden over migraine …

Hoofdpijn: migraine of spanningshoofdpijn? Gepubliceerd op 22/06/2016 - 11h03

De term " migraine " wordt vaak gebruikt bij het beschrijven van hoofdpijn . Maar migraine is een ziekte die beantwoordt aan duidelijk omschreven diagnostische criteria en die verschillen van spanningshoofdpijn . Misschien hebt u af en toe hoofdpijn...

Migraine: behandelingen en oplossingen! Gepubliceerd op 31/03/2017 - 10h02

Migraine is geen levensbedreigend risico voor de patiënt, maar het kan zijn leven wel danig verzuren, zeker als de pijn chronisch wordt . Wat zijn de natuurlijke behandelingen en geneesmiddelen om migraineaanvallen te voorkomen en te bestrijden?

Meer artikels