• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  6 mening
 • Getuigenissen (0)

Migraine: aan welke voedingsmiddelen de voorkeur geven en welke vermijden?

Migraine: aan welke voedingsmiddelen de voorkeur geven en welke vermijden?

Sommige voedingsmiddelen hebben de reputatie migraineaanvallen te kunnen veroorzaken, terwijl andere blijkbaar goed zijn om er geen te krijgen.

Maar opgepast, migrainepatiënten hebben er geen belang bij om meteen bepaalde voedingsmiddelen van hun boodschappenlijst te schrappen en ook niet om zomaar aan andere de voorkeur te geven.

Iedereen moet voor zichzelf het verband bestuderen tussen het eten van bepaalde voedingsmiddelen en het begin van een migraineaanval.

Dr. Michel Dib, neuroloog en migrainespecialist*, geeft ons een aantal tips.

Welke voedingsmiddelen helpen tegen migraine?

Weinig voedingsmiddelen hebben een gunstige invloed op migraine.

Laten we toch maar koffie opnoemen, dat een pijnstillend effect heeft en een migraineaanval dus kan behandelen zoals een analgeticum (paracetamol of een ontstekingswerend middel) het zou doen. Bij sommige mensen kan het drinken van een kop koffie helemaal in het begin van de aanval de rest van de symptomen verdrijven.

Een gestructureerde en regelmatige organisatie van de maaltijden

Dit heeft ook een positieve impact op migraine.
Wie een maaltijd overslaat of later eet dan gewoonlijk, riskeert een migraineaanval. Wie toch een aanval krijgt, kan een klontje suiker opeten en hopen dat dit zal volstaan om de migraine af te wenden.

Welke voedingsmiddelen kunnen een migraineaanval veroorzaken?

Te vermijden voedingsmiddelen

indien u regelmatig last hebt van migraineaanvallen, moet u verscheidene soorten voedingswaren mijden. Toch moet u ze niet meteen van uw menu schrappen aangezien ze niet bij iedereen hetzelfde effect hebben. U moet bij manier van spreken langs een identificatiefase: iets eten en afwachten of dat voedingsmiddel al dan niet een migraineaanval veroorzaakt. Indien een aanval volgt, dan kunt u in de toekomst dat voedingsmiddel beter vermijden.

Uitlokkende voedingsmiddelen

 • Alcohol, witte wijn en champagne veroorzaken nogal eens migraineaanvallen. Rode wijn, en zeker kwaliteitswijn, wordt zelden in verband gebracht met migraine.

 • Chocolade is een ander belangrijk voedingsmiddel op dit gebied, hoewel hij minder vaak dan alcohol genoemd wordt als veroorzaker van migraineaanvallen. Chocolade bevat serotonine, een stof die de stemming verbetert, maar die tegelijkertijd bij sommige mensen migraine veroorzaakt. Deze neurotransmitter is een vasoconstrictor die inwerkt op de hersenslagaders. In geval van gevoeligheid voor migraine, zijn de hersenslagaders zeer gevoelig en ook betrokken bij het veroorzaken van de aanvallen. Te veel chocolade eten is in dit geval dus zeker af te raden.

 • Voedingsmiddelen die veel vet en veel calorieën bevatten (fijne vleeswaren, kaas, gefrituurde gerechten…). Ook voor deze voedingsmiddelen berust het mechanisme dat migraine kan veroorzaken op de serotonine.

 • Ten slotte is ook dehydratatie een factor die kan leiden tot migraineaanvallen. Men merkt het goed bij mensen die om de een of andere reden vasten en daarbij weinig of geen water drinken. Op het einde van de dag, lijden deze mensen dikwijls aan migraine.

 

Tot slot moeten we nog vermelden dat het belangrijk is op regelmatige tijdstippen te eten en goed te letten op de voedingsmiddelen die een migraineaanval kunnen veroorzaken.

We hebben allemaal onze eigen gevoeligheden en het is voor onszelf zeer nuttig te weten welke voedingsmiddelen we in de toekomst best vermijden.

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/09/2013
Origineel artikel geschreven door op 02/03/2009

Bronnen: * Dr. Michel Dib publiceerde onlangs twee boeken: 'Apprivoiser la migraine' (Leven met migraine) en 'Apprivoiser le stress' (Leven met stress), beide uitgegeven bij Huitième Jour. Dr. Dib is neuroloog aan het Hôpital de la Pitié Salpêtrière in Parijs.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Alle wapens in de strijd tegen migraine

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Hoofdpijn: wat u erover moet weten

 • Hoofdpijn in al zijn vormen is een veelvoorkomende klacht. Het is, net als zoveel klachten die de huisarts dagelijks te ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating