• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Middagdutje verbetert het geheugen van kleine kinderen

Artikel gepubliceerd door op 26/09/2013

Bronnen: Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), september 2013.


Middagdutje verbetert het geheugen van kleine kinderen

Slapen is cruciaal voor het brein van volwassenen, maar hoe zit dat bij kleine kinderen?

De vraag verdient het om te worden onderzocht zeker omdat het middagdutje halverwege de kleuterschool wordt afgeschaft.

Zonder middagdutje kan het geheugen schade oplopen

Het middagdutje verhoogt het leervermogen van kinderen. Dat is de conclusie van een studie van de ‘National Academie of Sciences of the United States of America’.

De onderzoekers voerden geheugentests uit bij een kleine groep kinderen. Het ging om tests op het declaratieve geheugen waarbij de kinderen gevraagd werd naar hun recente activiteiten of zich de dingen die de dag ervoor waren gebeurd moesten herinneren. Daarnaast waren er ook tests op het visueel-ruimtelijke geheugen of van het type Memory met kaarten. Na wat voorbereidende oefeningen werden de tests afgenomen nadat de kinderen al dan niet een middagdutje hadden gedaan.

De uitslag: de kinderen die behoefte hadden aan een middagdutje en dat niet hadden mogen doen, presteerden slechter. Bij de kinderen die geen behoefte aan een middagdutje hadden aangegeven, was er daarentegen geen verschil in de prestaties te zien. De volgende ochtend werden de kinderen opnieuw getest - de onderzoekers gingen uit van de wetenschap dat de nachtrust ons helpt recupereren na een vermoeiende dag - maar er werd geen noemenswaardige verbetering vastgesteld. Dat doet vermoeden dat het slaaptekort ’s nachts niet teruggewonnen werd. 

Middagdutje opnieuw invoeren in de kleuterschool?

Slotsom: het middagdutje is cruciaal voor het leerproces bij kinderen.
Ideaal zou dus zijn dat kinderen in de middelste en laatste klasjes van de kleuterschool die aangeven dat ze ’s middags behoefte hebben om te slapen daar de kans toe krijgen en ergens op een rustige plaats op een matras kunnen gaan liggen. Misschien moeten de kleuterscholen zich reorganiseren en voortaan een middagdutje ‘à la carte’ aanbieden?

Artikel gepubliceerd door op 26/09/2013

Bronnen: Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), september 2013.

Vindt u het artikel interessant?