Middagdutje verbetert het geheugen van kleine kinderen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/09/2013 - 15h37
-A +A

Slapen is cruciaal voor het brein van volwassenen, maar hoe zit dat bij kleine kinderen?

De vraag verdient het om te worden onderzocht zeker omdat het middagdutje halverwege de kleuterschool wordt afgeschaft.

PUB

Zonder middagdutje kan het geheugen schade oplopen

Het middagdutje verhoogt het leervermogen van kinderen. Dat is de conclusie van een studie van de ‘National Academie of Sciences of the United States of America’.

De onderzoekers voerden geheugentests uit bij een kleine groep kinderen. Het ging om tests op het declaratieve geheugen waarbij de kinderen gevraagd werd naar hun recente activiteiten of zich de dingen die de dag ervoor waren gebeurd moesten herinneren. Daarnaast waren er ook tests op het visueel-ruimtelijke geheugen of van het type Memory met kaarten. Na wat voorbereidende oefeningen werden de tests afgenomen nadat de kinderen al dan niet een middagdutje hadden gedaan.

De uitslag: de kinderen die behoefte hadden aan een middagdutje en dat niet hadden mogen doen, presteerden slechter. Bij de kinderen die geen behoefte aan een middagdutje hadden aangegeven, was er daarentegen geen verschil in de prestaties te zien. De volgende ochtend werden de kinderen opnieuw getest - de onderzoekers gingen uit van de wetenschap dat de nachtrust ons helpt recupereren na een vermoeiende dag - maar er werd geen noemenswaardige verbetering vastgesteld. Dat doet vermoeden dat het slaaptekort ’s nachts niet teruggewonnen werd. 

Middagdutje opnieuw invoeren in de kleuterschool?

Slotsom: het middagdutje is cruciaal voor het leerproces bij kinderen.
Ideaal zou dus zijn dat kinderen in de middelste en laatste klasjes van de kleuterschool die aangeven dat ze ’s middags behoefte hebben om te slapen daar de kans toe krijgen en ergens op een rustige plaats op een matras kunnen gaan liggen. Misschien moeten de kleuterscholen zich reorganiseren en voortaan een middagdutje ‘à la carte’ aanbieden?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/09/2013 - 15h37

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), september 2013.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vijf goede redenen om een middagdutje te doen Gepubliceerd op 27/07/2016 - 17h16

Een siësta is geen verloren tijd . Een middagdutje geeft u niet alleen de mogelijkheid om te herstellen of om te herbronnen, maar biedt u tevens nog heel wat andere voordelen. Wat zijn de echte weldaden van een middagdutje?

Is een middagdutje gezond? Gepubliceerd op 28/07/2014 - 12h15

De opvatting dat een middagdutje af te raden is als we 's nachts goed willen slapen, lijkt wetenschappelijk niet te kloppen. Integendeel: een uiltje vangen, verhoogt onze dagelijkse slaapduur en verbetert bovendien de intellectuele prestaties…

Siësta verlengt leven Gepubliceerd op 13/04/2015 - 11h21

Uit een studie blijkt nog maar eens welke gunstige invloed een middagdutje op onze gezondheid heeft. Wie een siësta houdt, beschermt het hart en de bloedvaten, en loopt 37% minder kans op dodelijke hart- en vaataandoeningen! Zulke overtuigende cijfer...

Slaapstoornissen bij kinderen Gepubliceerd op 08/06/2017 - 17h11

Jonge kinderen vertonen vrij vaak slaapstoornissen, maar het probleem wordt pas echt vervelend als het zich vaak herhaalt. De slaapstoornissen zijn meestal het gevolg van angst met betrekking tot een conflictsituatie, met name in het gezin. Met het k...

Meer artikels