Miami-dieet of South Beach-dieet

Geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 23/03/2014 - 17h14
-A +A

Het South Beach-dieet (soms ook Miami-dieet genoemd) hebben we te danken aan dr. Agatston, een Amerikaanse cardioloog. 

Deze in Florida praktiserende arts publiceerde in 2004 het boek "The South Beach Diet", waarvan de titel meteen doet dromen van zee en zon.

Maar het South Beach-dieet lijkt veel op de Atkins-methode die eveneens jacht maakt op koolhydraten. Het principe is hetzelfde: energie halen uit de vetreserves en toch onbeperkt voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan eiwitten en vetten, maar wel met aandacht voor goede en slechte vetten, alsook voor goede en slechte koolhydraten.

PUB

Het principe van het South Beach-dieet

Het South Beach-dieet bestaat uit drie fasen:

De eerste fase van twee weken:
Vlees, gevogelte, zeevruchten, eieren, kaas, olijf- of canolaolie, noten, amandelen en andere granen, alsook sommige groenten mogen onbeperkt gebruikt worden.

Alle voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten zijn daarentegen uit den boze: alle mogelijke graangewassen, fruit, sommige groenten, peulvruchten, zuivelproducten, suiker en suikerhoudende producten, alsook suiker- en alcoholhoudende dranken.

De tweede fase

  • U mag alle producten van de eerste fase naar believen blijven gebruiken.

  • U mag ook koolhydraten met een lage glykemische index eten en ook fruit (behalve bij het ontbijt en ook geen meloen, banaan, druiven en ananas).

  • Verboden zijn nog steeds alle suikerhoudende producten, producten met een hoge glykemische index, sommige groenten (wortelen, maïs, bieten, aardappelen) en fruitsappen.

De derde fase, de stabilisatiefase genoemd
U blijft uiteraard alle producten die tijdens de eerste fase toegelaten waren naar believen eten. Bovendien mag u in beperkte mate voedingsmiddelen eten die tijdens de tweede fase verboden waren. Suiker en suikerhoudende producten (behalve chocolade) blijven echter verboden.

Als u opnieuw kilo's aankomt, moet u terug naar de eerste fase. Tot slot nog dit: tijdens de drie fasen wordt suiker vervangen door aspartaam.

De voordelen van het Miami- of South Beach-dieet

Als u bereid bent om steeds en overal een tabel met de glykemische index van de verschillende voedingsmiddelen mee te nemen, is het South Beach-dieet, net zoals de Atkins-methode, aangenaam en doeltreffend.

  • Tijdens de eerste fase is het  gewichtsverlies indrukwekkend en er komt geen frustratie aan te pas.

  • Men wordt niet geconfronteerd met een ontzettende honger, des te meer omdat tussendoortjes met bijvoorbeeld pistachenoten aanbevolen zijn.

  • Dankzij de aanvoer van veel eiwitten, voelt men zich verzadigd.

 

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 15/03/2011 - 14h27 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtiste le 23/03/2014 - 17h14
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Dieet gevolgd? Voorkom het jojo-effect! Geüpdatet op 20/12/2010 - 00h00

Als iemand stopt met diëten komen de kilo's er nadien meestal weer bij. Soms valt de kuurder zelfs terug op zijn begingewicht, als het al niet meer is. Dat hoeft nochtans niet. Als u uw eetgewoontes na een dieet een beetje aanpast, kunt u gewichtstoe...

Glykemische index van voedingsmiddelen: waar is het goed voor? Geüpdatet op 22/06/2016 - 09h44

De index die aan suikers (koolhydraten) bevattende voedingsmiddelen wordt toegekend - de glykemische index , afgekort GI - is een goed bruikbaar en handig begrip voor wie wil afvallen, maar ook om het risico op overgewicht , obesitas en diabetes te v...

Hypocalorisch dieet of proteïnedieet? Geüpdatet op 06/04/2009 - 00h00

Een vrouw die gewicht wil verliezen, beschikt tegenwoordig over heel wat verschillende strategieën. Twee van die strategieën worden gewoonlijk beschouwd als 'verstandige' diëten: het hypocalorisch dieet en het proteïnedieet. Een stand van zaken samen...

Meer artikels