• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Getuigenissen (0)

Methylisothiazolinon: een gevaarlijke vervanger voor parabeen

Methylisothiazolinon: een gevaarlijke vervanger voor parabeen

Sinds de parabenen de slechte reputatie van hormoonverstoorders hebben, vervangen de cosmetische laboratoria ze door methylisothiazolinon, een stof met een zwaar allergische werking.

Dit biocide zit in sommige shampoos, in vochtige doekjes voor baby’s, in crèmes en onderhoudsproducten en kan contacteczeem veroorzaken.

Een etiket ‘zonder parabeen' betekent niet dat u een onschadelijk product hebt

‘Zonder parabeen’ is een echt verkoopsargument geworden. Maar elk product dat er prat op gaat een samenstelling met '0 %' parabenen te hebben, moet wel een vervangend middel vinden - net als voor de suiker in Coca-Cola en het vet in room. En de vervangers zijn soms gevaarlijk.
Dat is het geval met methylisothiazolinon.

Methylisothiazolinon MIT is een krachtig biocide en bewaarmiddel waarmee bacteriën en schimmels efficiënt bestreden kunnen worden. Het is ook een goedkope stof waar geen grote hoeveelheden voor nodig zijn om te werken. MIT is toegelaten in alle types cosmetica met een maximale concentratie van 0,01%.

Sommige mensen verdragen methylisothiazolinon niet.
72 uur nadat de huid in contact is geweest met MIT kunnen er rode plekken en jeuk optreden. Men heeft  het dan over contacteczeem. Maar soms kunnen ook fijne deeltjes die na gebruik van het product in de lucht terechtkomen al een allergische reactie uitlokken. Die reacties kunnen plots optreden ook als men het product al lang gebruikt.

Slechts één oplossing bij overgevoeligheid: bannen

Bij contacteczeem verzachten crèmes met een lichte dosis cortisone de huidirritatie. Maar het belangrijkste is dat u de stof die aan de basis van de irritatie ligt opspoort om te voorkomen dat uw huid er nog mee in contact komt. Met de huid- of priktests kan het verantwoordelijke allergeen worden geïdentificeerd.

Als het methylisothiazolinon is, moet u overgaan tot een iets lastigere klus: de etiketten ontcijferen. MIT staat vaak vermeld achter de term 'Kathon CG', een krachtig bewaarmiddel waarin onder meer MIT zit.

Nu almaar vaker melding wordt gemaakt van toxische stoffen in massaconsumptieproducten, wordt het tijd dat we de etiketten leren ontcijferen om de risicostoffen in onze cosmetica, onderhoudsproducten en levensmiddelen op te sporen.

Artikel gepubliceerd door op 29/10/2013

Bronnen: Dyrgaard Lundov, M. et al., 2012 ;345:e8221. « Médicaments et Parabènes - Point d'information », Agence Française de Sécurité Sanitaire des Produits de Santé, 25 mai 2011. Jacobs, M.C. et al., Encycl Méd Chir (Elsevier, Paris), Dermatologie, 98-145-A-10, 1999, 14 p. Raison-Peyron, N. et al., Archives des maladies professionnelles et de l'environnement, VOL. 67 - N° 1 - P. 49-52

Vindt u het artikel interessant?