• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Methadon op voorschrift

Methadon op voorschrift

Methadon, de substitutietherapie voor opiumachtige stoffen, kan patiënten helpen die hun heroïneverslaving proberen te overwinnen.

Het product is wettelijk toegestaan sinds begin de jaren 2000, maar de gebruiker blijft onder toezicht staan en het middel moet met de nodige voorzorgen genomen worden.

Methadon als vervanger van heroïne

Methadon is de meest doeltreffende substitutietherapie tegen heroïneverslaving. Er zijn twee voordelen aan:

 • het vermindert de lichamelijke behoefte aan heroïne;
 • en het risico op overdracht van ziektes zoals het geval is bij inname van de gebruikelijke drugs is uitgesloten (het wordt ingenomen als siroop of in de vorm van capsules).

Methadon mag maar worden afgeleverd als het door een arts is voorgeschreven en in het bijzijn van derden - een professioneel gezondheidswerker - wordt ingenomen.  Meestal gebeurt het afleveren door een apotheker, omdat hij de enige is die wettelijk bevoegd is om geneesmiddelen af te leveren en te verkopen.

In België wordt methadon sinds 1994 verkocht. Sinds 2004 is het ook officieel gelegaliseerd. Methadon is wel niet de enige substitutietherapie. Er bestaat ook buprenorphine (Subutex R), maar in België wordt dit middel veel minder gebruikt.

Methadon: behandeling onder toezicht

Opgelet: methadon wordt niet als om het even welk geneesmiddel voorgeschreven. De artsen die het middel voorschrijven, staan onder toezicht. En ook het gebruik zelf moet onder toezicht gebeuren. Meestal is dat in apotheken die hier speciaal voor zijn ingericht.

Pas als de behandeling aanslaat en de patiënt stabiel is, krijgt deze laatste de toestemming om dosissen methadon mee naar huis te nemen. Alle details van de behandeling (de dosis methadon natuurlijk, maar ook de manier van afgifte en de plaats waar de patiënt het middel mag innemen) staan natuurlijk vermeld op het voorschrift en in het medisch dossier van de patiënt.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/01/2014
Origineel artikel geschreven door op 22/04/2002

Bronnen: http://www.bcfi.be/

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden