Metabolisch syndroom: wat is uw middelomtrek?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/04/2004 - 00h00
-A +A

Het metabolisch syndroom treft meer dan 20 % van de bevolking, verhoogt het cardiovasculaire risico en vertienvoudigt de kans op diabetes. De middelomtrek meten, is een uitstekende indicator voor de diagnose.

PUB

De verhoogde frequentie van deze aandoening lijkt verband te houden met de moderne levensstijl en de obesitasepidemie. Het metabolisch syndroom komt immers vaker voor bij sedentaire personen met overgewicht, meer bepaald met vetophoping ter hoogte van de middelomtrek (buikvet met een androïde type van vetverdeling). En buikvet bevordert de insulineresistentie en veroorzaakt verschillende afwijkingen (verhoogde bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterol), waardoor de patiënt op middellange termijn een veel hoger risico loopt op een cardiovasculair accident en op diabetes.

Dergelijke patiënten moeten behandeld worden. Gewichtsverlies - ook al is het slechts matig - en regelmatig bewegen zijn daarbij essentieel. Er bestaan ook verschillende (zogenaamd insulinesensibiliserende) geneesmiddelen.

Het probleem van de diagnose is nog altijd voorwerp van debat, maar de meting van de middelomtrek blijkt bijzonder representatief te zijn voor deze aandoening (de middel/heupverhouding wordt vandaag niet langer gehanteerd als criterium). Het buikvet moet dan ook systematisch gemeten worden, net als de Body Mass Index. Bij waarden boven de 102 cm bij mannen en boven 88 cm bij vrouwen (en respectievelijk 94 cm en 80 cm als er sprake is van een andere risicofactor) moeten er therapeutische maatregelen genomen worden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/04/2004 - 00h00 Journées d'Amphis du Medec, " Le syndrome métabolique ", gesponsord door de laboratoria Merck Lipha Santé, maart 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hou uw middelomtrek in het oog! Geüpdatet op 23/11/2004 - 00h00

Uw middelomtrek meten, is een heel eenvoudige handeling en tegelijk een uitstekende indicator voor het metabolisch syndroom. Als uw middelomtrek abnormaal hoog is - meer dan 88 cm voor een vrouw en meer dan 102 cm voor een man -, is het aan te raden...

Controleer uw tailleomtrek! Geüpdatet op 05/02/2008 - 00h00

Het meten van de tailleomtrek is heel eenvoudig en het is een goede indicator van het metabool syndroom. Als de omtrek van uw taille abnormaal hoog is, hoger dan 88 cm voor vrouwen en hoger dan 102 cm voor mannen, dan is uw cardiovasculair risico ver...

Het hart in cijfers Geüpdatet op 19/02/2007 - 00h00

Wat zijn normale bloeddrukwaarden? Welke cholesterolgehalten in het bloed zijn goed of slecht voor het hart? Hoeveel bedraagt de normale body mass index? Is uw tailleomtrek niet te groot? Welke cijfers moet u kennen? Doe de test!

Meer artikels