• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Metabolisch syndroom: een sluipmoordenaar

Metabolisch syndroom: een sluipmoordenaar Het metabolisch syndroom bestaat uit een combinatie van cardiovasculaire risicofactoren die nauw samenhangt met zwaarlijvigheid (obesitas) en meer bepaald met buikvet. Deze aandoening is het gevolg van een "zelfvernietigende" levensstijl.

Sinds obesitas epidemische vormen heeft aangenomen, is er veel sprake van het metabolisch syndroom, dat sommige gezondheidsprofessionals als "sluipmoordenaar" bestempelen. Gebrek aan beweging in combinatie met een te calorierijke voeding leidt tot een positieve caloriebalans: te veel calorieën innemen en er te weinig verbruiken. Een steeds groter deel van de bevolking is in dat bedje ziek. Dat leidt tot het metabolisch syndroom, dat op zijn beurt hart- en vaatziekten veroorzaakt. Het is vandaag essentieel om dit syndroom op te sporen bij mensen met overgewicht, zwaarlijvige personen en type 2-diabetici.

Buikvet: de middelomtrek

De nieuwe aanbevelingen om patiënten met het metabolisch syndroom op te sporen, benadrukken de belangrijke rol van buikvet en de middelomtrek (een verplicht criterium). De diagnose is dan ook gebaseerd op de volgende criteria: de aanwezigheid van buikvet met een grote middelomtrek (102 cm of meer bij mannen, 88 cm bij vrouwen), plus twee van de volgende vier criteria:

 • Een hoog triglyceridengehalte (meerdere dan 1,5 g/l)
 • Een laag HDL-gehalte (lager dan 0,5 g/l)
 • Arteriële hypertensie (130/85 mm Hg of meer)
 • Bloedsuikerspiegel in nuchtere toestand van 5,6 mmol/l (1,10 g/l) of meer.
Uit sommige studies blijkt echter dat patiënten bij wie alleen sprake is van een grote middelomtrek en hypertriglyceridemie in nuchtere toestand, 80 % meer risico lopen op metabolische stoornissen, waardoor ook hun risico op type 2-diabetes en kransslagaderaandoeningen stijgt. Een metabolisch syndroom opsporen bij iemand zonder symptomen is belangrijk. Op die manier kan het immers tijdig behandeld worden, niet alleen door de bloedsuikerspiegel te normaliseren, maar ook door het buikvet weg te werken.

Een paar kilo's minder kunnen volstaan

Heel wat studies tonen aan dat een klein gewichtsverlies van ongeveer 3 à 4 kg dankzij aanpassing van de eetgewoonten en meer lichaamsbeweging zeer gunstige metabolische en cardiovasculaire effecten kan hebben. Het slechte vet, d.w.z. het buikvet, smelt immers eerst, nog vóór het onderhuidse vet. Conclusie: er is maar weinig nodig om een trendomkeer te bewerkstelligen en het aantal gevallen van abdominale zwaarlijvigheid - die ernstige gevolgen kan hebben - te doen dalen. Profiteer van de vakantie of het begin van het nieuwe werkjaar om enkele leefgewoonten te veranderen. Doe geregeld aan sport en zet genoeg vis en groenten op het menu. Stuk voor stuk kleine aanpassingen die echter wonderen kunnen doen…

Artikel gepubliceerd door op 30/08/2005

Bronnen: Communiqué van prof. Jean-Pierre Despres, 4e Rendez-vous Nestlé Nutrition, 20 juni 2005.

Vindt u het artikel interessant?