Metabolisch syndroom: een sluipmoordenaar

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/08/2005 - 00h00
-A +A

Het metabolisch syndroom bestaat uit een combinatie van cardiovasculaire risicofactoren die nauw samenhangt met zwaarlijvigheid (obesitas) en meer bepaald met buikvet. Deze aandoening is het gevolg van een "zelfvernietigende" levensstijl.

PUB

Sinds obesitas epidemische vormen heeft aangenomen, is er veel sprake van het metabolisch syndroom, dat sommige gezondheidsprofessionals als "sluipmoordenaar" bestempelen. Gebrek aan beweging in combinatie met een te calorierijke voeding leidt tot een positieve caloriebalans: te veel calorieën innemen en er te weinig verbruiken. Een steeds groter deel van de bevolking is in dat bedje ziek. Dat leidt tot het metabolisch syndroom, dat op zijn beurt hart- en vaatziekten veroorzaakt. Het is vandaag essentieel om dit syndroom op te sporen bij mensen met overgewicht, zwaarlijvige personen en type 2-diabetici.

Buikvet: de middelomtrek

De nieuwe aanbevelingen om patiënten met het metabolisch syndroom op te sporen, benadrukken de belangrijke rol van buikvet en de middelomtrek (een verplicht criterium). De diagnose is dan ook gebaseerd op de volgende criteria: de aanwezigheid van buikvet met een grote middelomtrek (102 cm of meer bij mannen, 88 cm bij vrouwen), plus twee van de volgende vier criteria:

  • Een hoog triglyceridengehalte (meerdere dan 1,5 g/l)
  • Een laag HDL-gehalte (lager dan 0,5 g/l)
  • Arteriële hypertensie (130/85 mm Hg of meer)
  • Bloedsuikerspiegel in nuchtere toestand van 5,6 mmol/l (1,10 g/l) of meer.
Uit sommige studies blijkt echter dat patiënten bij wie alleen sprake is van een grote middelomtrek en hypertriglyceridemie in nuchtere toestand, 80 % meer risico lopen op metabolische stoornissen, waardoor ook hun risico op type 2-diabetes en kransslagaderaandoeningen stijgt. Een metabolisch syndroom opsporen bij iemand zonder symptomen is belangrijk. Op die manier kan het immers tijdig behandeld worden, niet alleen door de bloedsuikerspiegel te normaliseren, maar ook door het buikvet weg te werken.

Een paar kilo's minder kunnen volstaan

Heel wat studies tonen aan dat een klein gewichtsverlies van ongeveer 3 à 4 kg dankzij aanpassing van de eetgewoonten en meer lichaamsbeweging zeer gunstige metabolische en cardiovasculaire effecten kan hebben. Het slechte vet, d.w.z. het buikvet, smelt immers eerst, nog vóór het onderhuidse vet. Conclusie: er is maar weinig nodig om een trendomkeer te bewerkstelligen en het aantal gevallen van abdominale zwaarlijvigheid - die ernstige gevolgen kan hebben - te doen dalen. Profiteer van de vakantie of het begin van het nieuwe werkjaar om enkele leefgewoonten te veranderen. Doe geregeld aan sport en zet genoeg vis en groenten op het menu. Stuk voor stuk kleine aanpassingen die echter wonderen kunnen doen…

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/08/2005 - 00h00 Communiqué van prof. Jean-Pierre Despres, 4e Rendez-vous Nestlé Nutrition, 20 juni 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Roken verhoogt de kans op het metabolisch syndroom Geüpdatet op 06/09/2005 - 00h00

Zowel actief als passief roken verhogen op een dosisafhankelijke manier het risico op het metabolisch syndroom bij adolescenten, en dus op diabetes en hartziekten. Het risico is nog groter bij jongeren die al met overgewicht kampen of beginnend overg...

Hou uw middelomtrek in het oog! Geüpdatet op 23/11/2004 - 00h00

Uw middelomtrek meten, is een heel eenvoudige handeling en tegelijk een uitstekende indicator voor het metabolisch syndroom. Als uw middelomtrek abnormaal hoog is - meer dan 88 cm voor een vrouw en meer dan 102 cm voor een man -, is het aan te raden...

Meer artikels