• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Met de leeftijd vermindert het aantal dromen

Met de leeftijd vermindert het aantal dromenMet de leeftijd evolueert ook de slaap. Deze vertoont uiteindelijk talrijke eigenschappen die hem onderscheiden van de slaap van jongeren. Men onthoudt meestal dat mensen minder en minder dromen naarmate ze ouder worden, maar er bestaan nog heel wat andere verschillen tussen de slaap van jonge mensen en mensen op leeftijd.

Slapen voor het leven


Op elke leeftijd heeft de slaap niet alleen een herstellende functie, maar ook een invloed op onze gezondheid, onze geestesgesteldheid en ons dagelijks doen en laten. We stellen bovendien vast dat de kwaliteit en de duur van de slaap evolueren naargelang de leeftijd. Jonge kinderen slapen bijvoorbeeld niet zoals volwassenen en ook ouderen vertonen in veel opzichten een verschillend slaapgedrag.

Basisinformatie over de slaap


Een nachtje slaap van een volwassene telt ongeveer vijf cycli van elk 90 minuten. Op het einde van elke cyclus wordt men heel even wakker, maar dat herinnert men zich 's morgens meestal niet. Elke cyclus bestaat uit 5 stadia: de inslaapfase, de lichte slaap, de diepe slaap, de trage diepe slaap (vertraging van de hartslag en de ademhaling, vermindering van de bloeddruk) en de paradoxale slaap (dromen). Globaal gezien, omvatten de verschillende cycli, die overeenkomen met één nacht slaap, zowat 16% trage diepe slaap en 20% paradoxale slaap.

Artikel gepubliceerd door op 22/06/2009

Bronnen: Institut national du sommeil et de la vigilance (Nationaal Frans instituut voor de slaap en de waakzaamheid); Dr. Hervé Joly en Julie Joly, "Savoir (bien) vieillir" [In staat zijn om (goed) ouder te worden], uitg. Flammarion.

Vindt u het artikel interessant?