• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Met de fiets naar het werk gaan, is dat gezond?

Met de fiets naar het werk gaan, is dat gezond?

Fietsen in de stad doet het risico stijgen om in een verkeersongeval om te komen. Het verhoogt anderzijds onze fysieke activiteit en beschermt ons bijgevolg tegen cardiovasculaire ziekten.

Maar wellicht ademen we meer verontreinigende stoffen in… is met de fiets naar het werk gaan nu wel of niet gezond?

Met de fiets naar het werk gaan: gevaarlijk of een pluspunt?

Een Nederlandse studie heeft zich gebogen over de gevaren, maar ook over de voordelen voor wie beslist om voortaan met de fiets naar het werk te gaan.

Uitgaande van heel wat onderzoek over dit onderwerp, hebben de onderzoekers geschat wat de impact zou zijn, mocht 12,5% van de mensen die zich gewoonlijk over korte afstanden met de auto verplaatsen, nu de fiets nemen.
Resultaat: de fiets kwam als winnaar uit de bus voor de drie belangrijkste factoren waarmee rekening werd gehouden!

Met de fiets naar het werk gaan: wat is de invloed van de luchtvervuiling?

Als we ons met de fiets verplaatsen in een verontreinigde omgeving, zorgt dat ervoor dat we meer verontreinigde stofdeeltjes inademen. Dat dit schadelijk is voor de gezondheid, is al lang bewezen. Fietsen gaat bovendien gepaard met een inspanning, die de hoeveelheid ingeademde lucht, en dus ook het aantal stofdeeltjes verhoogt.

We moeten echter niet denken dat we geen vervuilde lucht inademen wanneer we ons met de auto verplaatsen. Ook automobilisten ademen verontreinigde stofdeeltjes in, ongeacht of die deeltjes afkomstig zijn van het verkeer of van hun eigen wagen.

Besluit: met de fiets gaan werken verhoogt lichtjes de blootstelling aan vervuiling. Maar als een aanzienlijk deel van de bevolking beslist om zich voortaan met de fiets te verplaatsen, zal dat de luchtvervuiling enigszins verminderen, wat dan weer een heilzaam effect kan hebben op de bevolking.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, journaliste santé op 09/09/2015
Origineel artikel geschreven door op 19/05/2014

Bronnen: Jeroen Johan de Hartog et al., Environmfiets_2.jpgental Health Perspectives, augustus 2010.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten