Met Allerheiligen naar het kerkhof: wat is het nut?

Met Allerheiligen naar het kerkhof: wat is het nut?

Het jaarlijkse bezoek aan het kerkhof met Allerheiligen loopt misschien wat achteruit, maar het ritueel blijft toch stand houden. In 2011 verklaarde de helft van de Belgen van plan te zijn om op die dag naar het kerkhof te gaan. Maar wat is de diepere betekenis en het nut van dit ritueel?

 

De realiteit van het overlijden erkennen

Als iemand sterft, kunnen we de feiten vaststellen zonder dat we er echt diep van doordrongen raken. In dat geval zijn we niet in staat om te rouwen, omdat we de dood van degene die ons na stond niet echt aanvaard en geassimileerd hebben. Als we naar het graf van de overledene gaan, laten we het concrete en het symbolische als het ware samenvallen.

"We maken de tocht naar een plaats die gewijd is aan de overledenen, we kijken naar het graf (of de herdenkingsplaat) en zo ontstaat in ons het besef dat de plaats van de doden niet de plaats van de levenden is', vertelt Marguerite Englebert van de vereniging Vivre son Deuil. Die afstand belet evenwel niet dat we af en toe dicht bij elkaar kunnen zijn.

Weerzien met de overledene

Met Allerheiligen naar het graf gaan is inderdaad ook een manier om weer even samen te zijn met de overledenen. We gaan ernaartoe en verzorgen hun graf en dat is een manier om ons over hen te ontfermen. Mensen praten ook heel vaak tegen hun overleden familielid. Ze willen zo even contact hebben of gewoon taferelen uit het verleden oproepen. 

Door die gewoontes houden we het spoor levend dat de overledene tijdens zijn bestaan hier op aarde heeft nagelaten.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/10/2015
Origineel artikel geschreven door op 18/10/2013

Bronnen: «Dr Christophe Fauré, « Vivre le deuil au jour le jour », uitg. Albin Michel.

Vereniging Vivre son Deuil.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Wat is dwangmatig gedrag?

 • De term dwangmatig of compulsief gedrag wordt tegenwoordig heel veel gebruikt. Maar wat betekent het precies? ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating