• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Menstrueren zonder tampons en maandverbanden, het kan! En ecologisch is het ook!

Menstrueren zonder tampons en maandverbanden, het kan! En ecologisch is het ook!Er is een verrassende nieuwigheid op de markt. Het noemt DivaCup en in heel wat landen is het al te koop. Maar wat is het?

Menstrueren zonder problemen?

De DivaCup is een soort bekertje gemaakt van siliconen met een diameter van een paar centimeter. De bedoeling van het bekertje is dat het in de vagina het bloed van de menstruatie opvangt.

Hoe moet je het gebruiken?

Het bekertje plooit gemakkelijk, het is gemaakt van siliconen, en nadat je het nat gemaakt hebt, breng je het aan in de vagina. Daarna moet je het een beetje draaien zodat het bekertje zich kan plaatsen en goed gaat zitten. De cup zit dan in de breedte van de uterusholte waar hij het bloed kan opvangen tijdens de regels. Het bekertje kan tot 30 ml bloed opvangen. U voelt het ding niet zitten en u kunt zonder problemen naar het toilet gaan.

Als u de cup weghaalt moet u eerst goed uw handen wassen en het bekertje vastnemen bij de onderkant die de vorm heeft van een ronde punt. Daarna maakt u het leeg in het toilet en maakt u de cup schoon met lauw water en zeep en daarna met lauw water vooraleer u het weer aanbrengt. De DivaCup moet minstens twee à drie keer per dag gereinigd worden. Als er lekken optreden, dan is dat meestal omdat u de kleinste maat gekozen hebt, de 1. Maatje 2, dat een klein beetje groter is, zal dan beter bij u passen.

De cup bestaat in twee maten: een voor vrouwen jonger dan dertig jaar die nog geen bevalling achter de rug hebben en een voor vrouwen ouder dan dertig die een kind op de wereld brachten (niet via een keizersnee).

Artikel gepubliceerd door op 23/01/2007

Vindt u het artikel interessant?