• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Menopauze: wat met de huid?

Menopauze: wat met de huid?

De menopauze is geen ziekte, het is een normale evolutie, een fase die elke vrouw meemaakt. Het is wel zo dat de menopauze veranderingen met zich meebrengt die niet altijd even aangenaam zijn. Vooral de huid wordt getroffen door de hormonale veranderingen.

De normale veroudering van de huid

Menopauze of niet, de huid veroudert. Met de loop van de tijd, en nog meer wanneer de huid blootgesteld wordt aan de agressie van de zon of vrije radicalen, verliest de huid soepelheid, stevigheid naargelang de kwaliteit en kwantiteit van de elastische vezels die haar ondersteunen afnemen. Dat is de normale huidveroudering die zowel bij vrouwen als bij mannen optreedt.

De menopauze: de leeftijd neemt toe, het aantal hormonen neemt af

Bij vrouwen versnelt die evolutie bij de menopauze omdat de vrijstelling van oestrogenen de huid beschermt. Wanneer de menopauze die vrijstelling afremt, verdwijnt die bescherming. Bovenop de normale veroudering worden de vrouwen geconfronteerd met een vermindering van het vetgehalte in de huid (de 'opvulling' is een obstakel voor rimpels) en op de huid (het talg, ook al is het soms gelinkt aan het optreden van puistjes, draagt bij tot de huidbescherming).

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/04/2016
Origineel artikel geschreven door op 12/11/2008

Bronnen: Ménopause: santé/forme/sexualité, sous la direction du Dr Robin Philips, uitgeverij Marabout

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Menopauze: remedies tegen de veroudering van de huid

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten