Menopauze: wat mag of moet ik eten?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/02/2017 - 14h06
-A +A

Het getal vijftig komt eraan en daarmee ook onvermijdelijk de menopauze en daaraan gekoppeld de dreiging van de extra kilo’s. Tijd dus om een goede  voedingsstrategie uit te dokteren.

PUB

Van perimenopauze tot menopauze

De menopauze is zoals algemeen bekend geen vrouwenziekte. Het zijn gewoon de maandstonden die definitief uitblijven. De eileiders gaan met pensioen en stoppen met het produceren van eicellen (om een kind te maken) en het afscheiden van hormonen (progesteron en oestrogenen). Die hormonen vervullen in het lichaam heel wat functies.

Maar de eileiders stoppen niet van de ene op de andere dag met werken. Ze werken geleidelijk aan minder en onregelmatiger, want ze zijn op leeftijd en moe. Die vertraging in het werken noemt men de perimenopauze - vroeger bekend als premenopauze - en begint gemiddeld rond de leeftijd van 47, 48.

De perimenopauze kan twee tot vier jaar duren. Die duur verschilt van persoon tot persoon. Het statistisch gemiddelde is 3,8 jaar. Als de maandstonden definitief uitblijven, bent u in de echte menopauze. De gemiddeld leeftijd is hier 51,3 jaar.

 

Menopauze en extra kilo’s

Zo gauw de perimenopauze begint, dreigen de kilo’s zich vast te zetten op de buik, zoals bij de mannen dus.

De oorzaak zijn de oestrogenen die verdwijnen. Die zorgen voor het verspreiden van de vetten en leidden ze vroeger vooral naar de bovendijen en billen, leuk of niet! 

Oestrogenen verspreiden dan wel de vetten, maar de gewichtstoename in de menopauze is daarom niet iets wat u overkomt en waar niets aan te doen is. Evenwichtig eten en bewegen kunnen veel, zo niet alles, doen.

 

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 11/10/2011 - 17h37 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/02/2017 - 14h06

Lucas M, et al., Menopause. 2009 Mar-Apr;16(2):357-66 ; Lucas M, et al., American Journal of Clinical Nutrition, februari 2009, 89(2):641-51.

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Zes tips om slank en fit te blijven na de menopauze Gepubliceerd op 15/02/2017 - 14h05

In de menopauze stoppen de eierstokken met werken en valt de productie van vrouwelijke hormonen geleidelijk aan stil. Het lichaam staat dus niet meer onder de invloed van de hormonen en maakt grote veranderingen door. De meest opvallende is een herve...

Lichamelijke veranderingen in de menopauze Gepubliceerd op 15/02/2017 - 14h08

Het stilvallen van de hormoonproductie zorgt in de menopauze voor heel wat veranderingen. Het lichaam verandert vanbinnen en vanbuiten, om nog maar te zwijgen van de typische kwaaltjes van de menopauze. Om te voorkomen dat u alles wat er u overkomt a...

Menopauze: welke voeding is het best? Gepubliceerd op 15/02/2017 - 14h03

De menopauze gaat gepaard met grote lichamelijke en psychische veranderingen. Zoals op elke leeftijd, speelt de voeding een erg belangrijke rol in deze levensfase. Wij geven u alvast een aantal tips voor meer welzijn in de menopauze .

Meer artikels