• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  13 mening
 • Tips (0)

Menopauze: wat mag of moet ik eten?

Menopauze: wat mag of moet ik eten?

Het getal vijftig komt eraan en daarmee ook onvermijdelijk de menopauze en daaraan gekoppeld de dreiging van de extra kilo’s. Tijd dus om een goede  voedingsstrategie uit te dokteren.

Van perimenopauze tot menopauze

De menopauze is zoals algemeen bekend geen vrouwenziekte. Het zijn gewoon de maandstonden die definitief uitblijven. De eileiders gaan met pensioen en stoppen met het produceren van eicellen (om een kind te maken) en het afscheiden van hormonen (progesteron en oestrogenen). Die hormonen vervullen in het lichaam heel wat functies.

Maar de eileiders stoppen niet van de ene op de andere dag met werken. Ze werken geleidelijk aan minder en onregelmatiger, want ze zijn op leeftijd en moe. Die vertraging in het werken noemt men de perimenopauze - vroeger bekend als premenopauze - en begint gemiddeld rond de leeftijd van 47, 48.

De perimenopauze kan twee tot vier jaar duren. Die duur verschilt van persoon tot persoon. Het statistisch gemiddelde is 3,8 jaar. Als de maandstonden definitief uitblijven, bent u in de echte menopauze. De gemiddeld leeftijd is hier 51,3 jaar.

 

Menopauze en extra kilo’s

Zo gauw de perimenopauze begint, dreigen de kilo’s zich vast te zetten op de buik, zoals bij de mannen dus.

De oorzaak zijn de oestrogenen die verdwijnen. Die zorgen voor het verspreiden van de vetten en leidden ze vroeger vooral naar de bovendijen en billen, leuk of niet! 

Oestrogenen verspreiden dan wel de vetten, maar de gewichtstoename in de menopauze is daarom niet iets wat u overkomt en waar niets aan te doen is. Evenwichtig eten en bewegen kunnen veel, zo niet alles, doen.

 

Bijgewerkt door Paule Neyrat, diëtiste op 03/03/2015
Origineel artikel geschreven door op 11/10/2011

Bronnen: Lucas M, et al., Menopause. 2009 Mar-Apr;16(2):357-66 ; Lucas M, et al., American Journal of Clinical Nutrition, februari 2009, 89(2):641-51.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Menopauze en voeding: hoe gaat u ermee om?

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden