• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Tips (0)

Menopauze, lichaamsbeweging en seksuele bevrediging: het winnende trio

Menopauze, lichaamsbeweging en seksuele bevrediging: het winnende trio

Een Amerikaanse studie heeft aangetoond dat vrouwen in de menopauze die regelmatig aan lichaamsbeweging doen, een veel beter seksleven hebben dan de rest.

Menopauze: lichaamsbeweging en seksuele bevrediging

Aan deze Amerikaanse studie namen 57 vrouwen deel tussen 45 en 55 jaar. De onderzoekers vroegen hun om een vragenlijst in te vullen met drie luiken. Het eerste luik ging over hun psychosociale situatie: opleidingsniveau, aantal kinderen, financiële en professionele tevredenheid, burgerlijke staat... Het tweede luik ging over seksuele bevrediging, het derde over de symptomen van de menopauze en de beheersing ervan.

Het onderzoeksteam had aanvankelijk als doel een verband aan te tonen tussen de concentratie vrij testosteron in het bloed (mannelijk hormoon dat bij de vrouw uitgescheiden wordt door de eierstokken en de bijnieren) tijdens het natuurlijke verloop van de menopauze en de vermindering van de libido. Ze slaagden er echter niet in dat verband te bewijzen.

Wel legden ze een significante link tussen de seksuele bevrediging en de frequentie van de lichaamsbeweging, ook als de vrouw last heeft van stress en de relaties met haar partner niet ideaal zijn.

We zien dus dat de hormonen minder impact op het seksleven hebben dan onze instelling en onze gewoonten...

Meer sport tijdens de menopauze

Het staat inderdaad vast dat wie aan sport of aan lichaamsbeweging doet, zich goed voelt in zijn vel én in zijn hoofd.

Bewegen is dus de boodschap: schrijf u in bij een sportclub (waarom niet samen met een vriendin?), fiets, wandel, zwem, dans, doe aan aquagym, yoga, step, tai-ji. Het doet er niet toe, als u maar beweegt. U kunt er alleen maar wel bij varen!

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/10/2015
Origineel artikel geschreven door op 24/02/2004

Bronnen: Gerber et al. A longitudinal study of the effects of free testosterone and other psychosocial variables upon sexual function during the natural transverse of menopause. ASRM 2003, San Antonio, Texas, USA.

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden