• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  8 mening
 • Getuigenissen (0)

Menopauze: ik krijg een buikje. Kan ik er iets aan doen?

Menopauze: ik krijg een buikje. Kan ik er iets aan doen?

Dat de menopauze automatisch gepaard gaat met gewichtstoename, is nog altijd omstreden. Maar dat het lichaam verandert, staat vast.
Vrouwen krijgen in de menopauze makkelijker een buikje, en dat brengt meer risico’s  mee voor de gezondheid.

In de menopauze krijgen vrouwen een buikje

Het is een feit: vrouwen hebben na de menopauze een grotere buikomvang dan ervoor.
Dat wil niet per se zeggen dat ze ook bijkomen. Uit gedetailleerde studies is gebleken dat gewichtstoename te maken heeft met leeftijd, de tijd die verstrijkt en het veranderende leven, en niet zozeer met de hormonen zelf.
De toename van de hoeveelheid vet in de buikzone heeft dan weer wel te maken met de hormonale veranderingen in de menopauze.

Met de daling van het oestrogeengehalte in het bloed verandert namelijk ook de plaats waar de lichaamsvetten doorgaans worden opgeslagen. In plaats van de dijen en billen is de buik nu het voornaamste doelwit.

Meer gezondheidsrisico’s

Het probleem hiermee is dat buikvet – het zogenaamde visceraal vet – risico’s inhoudt voor de gezondheid. Vrouwen met een grote tailleomtrek hebben meer kans om diabetes, hartziektes en zelfs bepaalde kankers te krijgen.

Wat moet u eenmaal in de menopauze doen om geen buikje te krijgen?

Het risico is bekend en geldt natuurlijk ook voor mannen. Maar omdat de vetopslag rond de taille vanzelf toeneemt in de menopauze, is het belangrijk dat vrouwen erover worden aangesproken. Vooral ook omdat er aan de vetophoping in de buik iets te doen valt, al is het niet vanzelfsprekend.

De eerste te volgen strategie is regelmatig blijven bewegen, ook al wordt dat rond de menopauze moeilijker dan ervoor.

Er zijn heel wat redenen waarom het lastiger wordt. Eerst en vooral omdat lichaamsbeweging vaak minder evident is als we een jaartje ouder worden. Met ouder te worden krijgen we allerlei fysieke kwaaltjes die het bewegen soms pijnlijk of lastig maken, waardoor we minder gemotiveerd zijn om te bewegen.

Het is ook van groot belang dat vrouwen een juist voedingsevenwicht vinden of terugvinden. Sommige vrouwen hebben het lastig met het ouder worden en de menopauze en vinden troost in voedsel. Andere vrouwen hebben in de loop der jaren slechte eetgewoonten ontwikkeld en die eisen hun tol nu de lichamelijke activiteit vermindert.

Hoe zit het met de hormonale substitutietherapie?

De HST heeft in principe geen impact op de gewichtstoename in de menopauze. Maar volgens sommige studies (niet alle) biedt de therapie bescherming tegen het toenemen van de tailleomtrek. Misschien een reden om erover na te denken en er met uw arts over te praten?

Artikel gepubliceerd door op 13/10/2014

Bronnen: Aragao, FR. et al., Climacteric. 2014 Apr;17(2):155-63. doi: 10.3109/13697137.2013.819328. Epub 2013 Sep 3.
Davis, S.R. et al., Climacteric, 2012; 15 (5): 419 DOI: 10.3109/13697137.2012.707385.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Zo krijgt u een strakke buik!

 • Is uw buik niet meer strak en is hij zijn tonus kwijt? Misschien beweegt u wel te weinig, eet u te rijkelijk of bent u ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating