Menopauze en borstkanker: een woordje uitleg

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/05/2006 - 00h00
-A +A

Nadat de hormonale substitutietherapie voor de menopauze het label kreeg dat ze het risico van borstkanker deed stijgen, is haar onschuld nu door recente studies aangetoond. Nieuwe gegevens tonen aan dat het risico reëel is bij vrouwen bij wie de baarmoeder werd verwijderd. Maar opgelet, deze stijging van het risico van borstkanker treedt pas op na tien jaar behandeling.

PUB

Menopauze en borstkanker

De resultaten van de Amerikaanse WHI-studie tonen aan dat een hormonale substitutietherapie voor de menopauze (THS) gepaard gaat met een hoger vasculair risico en een verhoogd risico van borstkanker, waardoor deze behandeling in diskrediet kwam. Maar een Franse studie toonde later aan dat dit verband niet bestond bij de THS die in Frankrijk het vaakst worden voorgeschreven, namelijk de behandelingen op basis van cutaan oestrogeen en natuurlijk progesteron.

Geldt dit voor alle vrouwen?

Het risico van borstkanker werd specifiek bestudeerd bij een bevolking Amerikaanse vrouwen in de menopauze die een hysterectomie hadden ondergaan. Bij een hysterectomie wordt de baarmoeder heelkundig verwijderd. Deze interventie wordt bijvoorbeeld uitgevoerd in geval van bloedingen die met een medische behandeling niet onder controle kunnen worden gebracht, in geval van een symptomatisch vaginaal fibroom of baarmoederkanker.Bijna 30.000 vrouwen in de menopauze die deze operatie hadden ondergaan, werden meerdere jaren gevolgd. Ze moesten elk jaar een vragenlijst invullen om na te gaan of ze al dan niet een hormonale behandeling voor de menopauze kregen en of ze borstkanker hadden ontwikkeld.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/05/2006 - 00h00 Wendy Y. & Chen M.D., Arch. Intern. Med., 166 : 1027-1032, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Menopauze: nieuwe ontwikkelingen in de HBM Geüpdatet op 28/02/2006 - 00h00

De hormonale substitutiebehandeling van de menopauze verhoogt het cardiovasculaire risico niet, zoals aangekondigd door de grote Amerikaanse WHI-studie. Meer nog, ze doet het risico juist dalen als ze net na de menopauze wordt gestart.

Hoe groot is uw risico op borstkanker? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h48

In verband met borstkanker bestaan er heel wat risicofactoren. Hoe meer factoren op u van toepassing zijn, hoe meer risico u loopt. Het is voor u belangrijk te weten hoe groot uw risico op borstkanker is: het zal u toelaten preventiemaatregelen te ne...

Meer artikels