Meningitis: vaccinatie weldra gratis

Gepubliceerd door Aanpassing: Dr. Marc Sertyn op 10/12/2001 - 00h00
-A +A

Infecties met meningokokken worden veroorzaakt door de bacterie Neisseria meningitidis (meningkok), die te vinden is ter hoogte van de neus en de keel van menig gezond individu; toch gebeurt het dat zij andere regionen verkent in ons lichaam en dan aanleiding is tot ziekten. Bij een ernstige aantasting leidt de meningokok meestal tot een menigitis (ontsteking van het uitwendig omhulsel van de hersenen) of een septicemie (bacteriële invasie van de bloedbaan). Er bestaan meerdere stammen meningokokken, o.a. A, B, C, Y en W135. De incubatieperiode bedraagt 2 à 3 dagen en de eerste tekenen van de ziekte zijn niet specifiek: malaise, koorts en braken. De patiënt heeft vervolgens last van hoofdpijn, fotofobie (last van het licht), slaperigheid, mentale verstoring, pijn ter hoogte van de gewrichten, huideruptie ingeval van septicemie (verspreiding van de kiem in het bloed).

PUB

Er werd recent een budget gestemd om een gratis vaccinatiecampagne te organiseren tegen deze verraderlijke ziekte die meningitis C is (een ziekte die steeds maar toeneemt in ons land). Deze campagne zal volgend jaar van start gaan. In een eerste fase zullen de kinderen van 1 tot 5 jaar gevaccineerd worden, vervolgens die tussen 12 en 13 jaar.

Gepubliceerd door Dr. Marc Sertyn op 10/12/2001 - 00h00 - La Dernière Heure. Vendredi 30 novembre 2001. Page 4. "Méningite: vaccination gratuite", par J.M.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Slaapapneu: ook bij kinderen! Geüpdatet op 21/12/2016 - 09h41

Een kind dat elke nacht snurkt , is niet normaal. De kans bestaat dat het dan lijdt aan het slaapapneusyndroom . Dat kan negatieve gevolgen hebben voor zijn ontwikkeling. Dr. Madiha Ellaffi is pneumoloog en allergoloog in Albi (in Frankrijk) en gespe...

Meer artikels