• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Meningitis: de dekking wordt uitgebreid

Meningitis: de dekking wordt uitgebreidEr werd met ongeduld uitgekeken naar die maatregel: ook kinderen van 6 jaar zullen worden ingeënt tegen meningitis C.

Voordien kregen in de Franstalige Gemeenschap enkel de kinderen die sinds 1997 geboren zijn, het vaccin tegen meningitis C gratis. Sinds kort krijgen ook kinderen die in 1996 zijn geboren, het vaccin gratis. De nieuwe vaccinatiecampagne is om meerdere redenen belangrijk. Zo weten we dat de ziekte bij voorkeur wordt overgedragen in gemeenschappen.

Uitgebreide vaccinatie

De leerplicht vanaf 6 jaar maakt dat kinderen letterlijk samenscholen. Dankzij de uitbreiding naar een hogere leeftijdsgroep kan de dekking nu zelfs bij niet-ingeënte kinderen worden verbeterd daar de ziekte minder zal circuleren. Dat zou ook op het niveau van de hele bevolking het aantal infecties moeten verlagen. Ter herinnering, de meest getroffen bevolkingsgroep, de adolescenten van 15-19 jaar, krijgen het vaccin nog steeds niet gratis. Men had dat kunnen doen daar het budget dat voorzien was voor kinderen van 0 tot 5 jaar, nog niet was opgebruikt.

Eenvoudiger

De procedure werd verbeterd. Ter herinnering, de vignetten waarmee het vaccin gratis kan worden verkregen, werden afgeleverd op de raadplegingen van Kind & Gezin. De ouders van die kinderen gingen dan met het vaccin naar de arts van Kind & Gezin of naar hun huisarts.

Nu worden de goedkeuringen van de vaccinatie door de schoolartsen verspreid via een formulier dat de kinderen in hun schooltas naar huis meenemen. De ouders moeten enkel het document invullen en hun toestemming geven voor de vaccinatie, en het vaccin wordt dan toegediend door de schoolarts.

Artikel gepubliceerd door op 24/09/2002

Bronnen: Mededelingen van Nicole Maréchal

Vindt u het artikel interessant?