• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Meningitis C op de terugweg!

Meningitis C op de terugweg!De positieve effecten van de vaccinatie tegen meningitis C laten zich in Vlaanderen reeds voelen, zo stelt een recent rapport van het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid.

In juli rapporteerden de referentielaboratoria van het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid, die belast zijn met het verzamelen van gegevens over bepaalde ziekten, een veel lager aantal gevallen van meningitis dan verwacht. Het aantal gevallen van meningitis C was laag, maar lag toch rond het gemiddelde. Verder onderzoek toont evenwel aan dat er belangrijke verschillen zijn tussen het noorden en het zuiden van het land.

Minder in Vlaanderen

Het aantal infecties is tijdens het eerste semester van 2002 gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2001, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. De daling was echter significanter in het noorden (-46%) dan in het zuiden (-21%). In Brussel is de frequentie van de ziekte gelijk gebleven.In 2002 is het percentage infecties door groep C meningokokken verder gestegen in Wallonië, maar in Vlaanderen is het sinds het tweede semester van 2001 gedaald.Dat is waarschijnlijk toe te schrijven aan de beschikbaarheid van het vaccin sinds januari 2001 en aan de actieve en gratis vaccinatiecampagne die vorig jaar in november werd gevoerd. Die tendens zou zich dus vanaf volgend jaar ook in Wallonië moeten manifesteren. Dit bewijst in ieder geval de doeltreffendheid van goede vaccinatiecampagnes.Er wordt ook gedacht aan vaccinatiecampagnes bij adolescenten van 15 tot 19 jaar. Maar helaas zal de campagne eerst enkel in Vlaanderen worden gevoerd. Dat is jammer, zeker als men weet dat meningitis C het meest voorkomt in die leeftijdsgroep.

Artikel gepubliceerd door op 03/09/2002

Bronnen: News Outbreak and Infectious Diseases, 14-20/08/2002, WIV.

Vindt u het artikel interessant?