• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Meningitis C: de vaccins komen er aan

Meningitis C: de vaccins komen er aanDe half miljoen doses die reeds werden verdeeld, en de 10.000 gratis doses zullen de ziektefrequentie van meningitis C verminderen.

Enkele weken geleden kondigden wij de beslissing van de federale en regionale ministers aan om kinderen van 1 tot 5 jaar gratis te vaccineren (Meningokokken c-vaccin: gratis, maar..). Het is echter niet zo dat er niets werd gedaan sinds het vaccin in België verkrijgbaar is. Het vaccin werd iets meer dan een jaar geleden geïntroduceerd en sindsdien werden bij ons reeds 500.000 doses verkocht.

Beter beschermd

De helft van de vaccins werd toegediend aan kinderen van 1 tot 4 jaar; 32% van de vaccins werd toegediend aan kinderen van 5 tot 11 jaar, en de rest werd toegediend aan 12- tot 19-jarigen en zuigelingen.Zuigelingen hebben drie doses van het vaccin in enkele weken tijd nodig. Dat zijn dus hoge kosten voor een niet-terugbetaald geneesmiddel voor jonge kinderen. Dit zijn kosten die de ouders blijkbaar niet bereid zijn te dragen.De oudsten worden niet beschermd bij gebrek aan informatie. Weinig mensen weten immers dat de helft van de gevallen van meningitis C voorkomt bij personen van 15 jaar en meer.Het bedrijf dat het vaccin verdeelt, zal het vaccin ter beschikking stellen van de meest behoeftigen die uit de boot van de officiële campagne vallen. Niet minder dan 10.000 doses zullen verkrijgbaar zijn bij de jeugdhulpdiensten, Kind en Gezin en het ONE die het vaccin moeten verdelen. Indien dit nodig zou zijn, kan de voorraad nog worden aangevuld.

Artikel gepubliceerd door op 27/01/2002

Bronnen: Vaccins.be

Vindt u het artikel interessant?