MEN

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Afkorting van multipele endocriene neoplasie, autosomaal dominante erfelijke ziekten met wisselende expressie, berustend op veranderingen in het DNA. Men onderscheidt een aantal syndromen: MEN-1-syndroom, MEN-2-syndroom, MEN-3-syndroom.

MEN-1-syndroom
Syndroom gekenmerkt door multiple endocriene neoplasie, hetgeen letterlijk betekent meervoudige nieuwvorming in hormoonproducerende klieren. Dit syndroom wordt gekenmerkt door, al dan niet gelijktijdig, voorkomen van bepaalde tumoren van de volgende klieren:
- hersenaanhangsel;
- bijschildklieren;
- alvleesklier (alvleesklier-eilandtumoren).

MEN-2-syndroom
Syndroom gekenmerkt door multiple endocriene neoplasie, hetgeen letterlijk betekent meervoudige nieuwvorming in hormoonproducerende klieren. Het syndroom wordt gekenmerkt door het eventueel gelijktijdig voorkomen van tumoren van:
- bijniermerg;
- bijschildklieren;
- schildklier.

MEN-3-syndroom
Syndroom gekenmerkt door multiple endocriene neoplasie, hetgeen letterlijk betekent meervoudige nieuwvorming in hormoonproducerende klieren. Het syndroom wordt gekenmerkt door het eventueel gelijktijdig voorkomen van tumoren van:
- bijniermerg (feochromocytoom);
- zenuwweefsel;
- medulla van de schildklier.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Spasticiteit: een mysterieuze kwaal Geüpdatet op 26/11/2002 - 00h00

Op 16 november werd in de Universitaire Ziekenhuizen van Mont-Godinne een centrum geopend voor de behandeling van spasticiteit. Een multidisciplinaire aanpak is interessant voor patiënten die niet begrijpen wat hun overkomt!

Teelbalkanker: geen tumoren om bang voor te zijn Geüpdatet op 28/09/2016 - 10h05

Dankzij een Franse baanbrekende studie die in juni 2016 is voorgesteld op het congres van de American Society of Clinical Oncology en die meteen als referentiebehandeling is aangenomen, kunnen vandaag 75 % van de zware teelbalkankers genezen worden....

Mensen met diabetes zijn vaak snurkers Gepubliceerd op 23/06/2014 - 11h10

Slaapapnoe, een verschijnsel waar heel wat snurkers aan lijden, gaat gepaard met ademhalingsonderbrekingen (van korte duur) tijdens de slaap. Het syndroom komt vaak voor, maar nog vaker bij mensen met diabetes. Waarom? Wat zijn de risico's en wat kan...

Roken verhoogt de kans op het metabolisch syndroom Geüpdatet op 06/09/2005 - 00h00

Zowel actief als passief roken verhogen op een dosisafhankelijke manier het risico op het metabolisch syndroom bij adolescenten, en dus op diabetes en hartziekten. Het risico is nog groter bij jongeren die al met overgewicht kampen of beginnend overg...

Meer artikels