Men wordt beter overdag geboren dan 's nachts!

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00
-A +A

Er lijkt een verband te bestaan tussen het tijdstip van de bevalling en de neonatale mortaliteit. Men kan dus beter overdag geboren worden dan 's nachts.

PUB

Dat is althans de vaststelling van een Zweedse studie uitgevoerd op de geboorteregisters van 1973 tot 1995, nl. een totaal van 2.102.234 spontane bevallingen van kinderen zonder aangeboren afwijkingen. De zuigelingenmortaliteit, de vroege neonatale mortaliteit en de neonatale mortaliteit door hypoxie (te weinig zuurstof in het bloed) blijken hoger te zijn bij kinderen die 's nachts geboren zijn dan bij de baby's die overdag werden geboren. Het verschil is nog duidelijker bij prematuren.

Bij verdere analyse blijken er twee risicoperioden te bestaan:

  • tussen 5 uur 's avonds en 1 uur 's morgen;
  • rond 9 uur 's morgens.
Mogelijke verklaringen voor die bevindingen zijn: een tekort aan personeel, het groot aantal handelingen 's nachts en een gebrek aan ervaring van het personeel dat 's nachts op de dienst neonatologie werkt.Deze studie zet het belang van een goede voorbereiding van de bevalling in samenwerking met het hele verloskundige team in de verf.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00 Luo B.M.J., 323 : 1327, 2001.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Moet doofheid systematisch opgespoord worden bij de geboorte? Gepubliceerd op 21/04/2017 - 14h34

Er zijn steeds meer argumenten om baby's systematisch te screenen op doofheid bij de geboorte. Het is daarbij de bedoeling deze kinderen zo snel mogelijk te behandelen, vóór hun doofheid hun taalvermogen aantast. Ingrijpen vóór negen maanden blijkt d...

Meer artikels