• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Meer vezels en granen in de diëten

Meer vezels en granen in de diëten

Omdat men denkt dat het dikmakers zijn, worden koolhydraat- en vezelrijke voedingsmiddelen zoals granen in de nieuwe diëten vaak geweerd.

Twee studies suggereren dat het bannen van deze voedingsstoffen - ook al is dat maar tijdelijk - niet noodzakelijk dé oplossing is om gewicht te verliezen...

Hoe vermageren?

Het geheim van een goed dieet is vrij eenvoudig: al wat u moet doen is het organisme minder energie verschaffen dan het verbrandt om te functioneren… Dit onwankelbare principe wordt door geen enkel dieet in vraag gesteld. Om gewicht te verliezen, schrijft men altijd een aanzienlijke vermindering van het aantal calorieën in de dagelijkse voeding voor... …En op korte termijn bestaat er geen methode die beter is dan de andere, alleen de mate waarin men het dieet trouw blijft, telt in de resultaten: alle diëten zijn dus aan elkaar gewaagd! E

en bijkomend bewijs voor deze vaststelling is de ontdekking van een anti-obesitaseffect van vezels en ontbijtgranen in twee Amerikaanse studies. Een vaststelling die in elk geval ingaat tegen de luidkeelse kreten over de 'uitzonderlijke doeltreffendheid' van koolhydraatarme diëten.

Vezels voor vrouwen

De onderzoekers van de Tufts University, in Massachusetts, bevroegen gedurende 2 jaar 4.539 volwassenen van 20 tot 59 jaar. Vrouwen die het meeste vezelrijke voedsel (dit effect wordt bij mannen niet gezien) eten blijkbaar het laagste risico van overgewicht of echte obesitas vertonen.

Deze preventieve inname van vezels tegen overgewicht is niet echt verrassend (ook andere werken suggereerden dit effect reeds), omdat deze voedingsmiddelen een uitstekende hongerstiller zijn en vooral in caloriearme producten zitten, zoals fruit en groenten en volkoren graanproducten.

Bijgewerkt door Nicolas Rousseau, diëtist op 07/07/2014
Origineel artikel geschreven door op 11/10/2005

Bronnen: Howarth NC et al J Am Diet Assoc 2005; 105(9): 1365-72, Barton BA et al J Am Diet Assoc 2005; 105(9): 1383-9.

Vindt u het artikel interessant?