• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Meer seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) in België

Meer seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) in BelgiëSteeds meer mensen krijgen een geslachtsziekte. Deze stijgende trend in West-Europa laat zich ook in België voelen. Waarom maken Amor's vergiftigde pijnen meer slachtoffers dan vroeger?

Geslachtsziekten zijn niet onschuldig

Seksueel overdraagbare aandoeningen, kortweg SOA genoemd, hebben een belangrijke impact op de lichamelijke en psychische gezondheid. Naast de lokale aantasting van de geslachtsorganen kunnen deze besmettelijke ziekten zich in het lichaam verspreiden. Ook het ongeboren kind kan erdoor aangetast worden. Redenen te over om de 'safe-sex' principes niet over boord te gooien.

AIDS

In ons land werden tot 2001 ongeveer 15.000 besmettingen met het HIV-virus, de verwekker van AIDS, geregistreerd. Opvallend is dat het leeuwendeel van de recente infecties, 65%, een gevolg is van heteroseksueel contact. HIV of het Human Immunnodeficiency Virus, is dus niet meer het trieste voorrecht van homoseksuele mannen (25%) of van druggebruikers (4%).Het aantal seropositieve mensen dat tot 2001 AIDS ontwikkelde bedroeg in België 2922. Brussel, Antwerpen en Luik tellen de meeste AIDS-patiënten.

Artikel gepubliceerd door op 30/12/2003

Bronnen: De Schrijver K. Epidemiologie van seksueel overdraagbare ziekten in België. Epidemiologisch bulletin van de Vlaamse gemeenschap, nr 45, 2003/3.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten