• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Meer doden door overgewicht dan door ondervoeding

Artikel gepubliceerd door op 21/12/2012


Meer doden door overgewicht dan door ondervoeding

Het aantal sterfgevallen door te veel eten ligt hoger dan door honger lijden! Dat is nu officieel.

Obesitas eist meer dodelijke slachtoffers dan ondervoeding

Er sterven vandaag meer mensen aan obesitasgerelateerde ziekten - zoals hart- en vaataandoeningen en diabetes - dan aan ondervoeding door een gebrek aan voedsel. Dat is de conclusie van een uitgebreide studie die deze maand in het prestigieuze tijdschrift The Lancet is verschenen (1).

 

Het is in ieder geval choquerend nieuws. We hebben de gewoonte om te zeggen: "Beter benijd dan beklaagd" en we beschouwen onze samenleving waar alles in overvloed aanwezig is als een voorrecht. Maar de nadelen ervan - te weinig beweging en een onevenwichtige voeding - blijken nu nog dodelijker te zijn dan de spectaculaire hongersnoden in Afrika.

 

Obesitas en ondervoeding: de cijfers nuchter bekeken

We moeten alles natuurlijk in perspectief plaatsen.

De belangrijkste reden waarom obesitas en de gevolgen ervan de grootste doodsoorzaak geworden is, is eigenlijk een positieve ontwikkeling. Het aantal mensen dat aan ondervoeding is gestorven, is namelijk tussen 1990 en 2010 wereldwijd met 32% gedaald.

 

Sterfte als gevolg van obesitas is trouwens niet alleen een fenomeen uit de welvarende landen. Uit een andere recente studie blijkt dat ook sommige uiterst kwetsbare bevolkingsgroepen gevaar lopen op ondervoeding, maar ook op obesitas. Het voorbeeld dat werd onderzocht, is dat van een groep vluchtelingen in een kamp in de westelijke Sahara (2).

 

Clichés zijn altijd gevaarlijk, maar we blijven toch wel een bevoorrecht volkje. Obesitas richt weliswaar een heuse ravage aan, maar de arme landen zijn er toch nog altijd het ergst aan toe.

 

Te veel eten is slecht eten

De les blijft hoe dan ook dezelfde: te veel vet voedsel eten en meer calorieën opnemen dan we door onze lichaamsbeweging verbranden, is even dodelijk als honger lijden door te weinig te eten.

 

De gezondheidsproblemen treden natuurlijk pas op langere termijn op. Toch is het goed om te onthouden dat als we echt naar ons lichaam zouden luisteren, onze voeding dan veel evenwichtiger zou zijn!

 

Obesitas en overgewicht: geen makkelijke oplossingen

De tweede conclusie uit deze studie is dat we er maar niet in slagen om een oplossing te vinden voor obesitas.

De oorzaken ervan zijn enorm complex. En we krijgen zo moeilijk vat op onze relatie tot voedsel dat de overheidscampagnes ter bestrijding van overgewicht zo goed als niets opleveren.

 

Toch zijn er veel mensen met overgewicht die uit die vicieuze cirkel geraakt zijn en nu weer blijvend een normaal gewicht hebben! De oplossing moet dus individueel gezocht worden, telkens aangepast aan de eigen situatie.

 

Mocht u nog op zoek zijn naar een goed voornemen voor 2013, dan is dit er misschien eentje: Luister beter naar uw lichaam ook als uw hersens en uw gewoontes u trek doen krijgen in nog een extra stukje chocolade.

Bronnen:

(1) Global Burden of Disease Study 2010, verschenen 13 december 2012.

(2) Grijalva-Eternod, C., PLoS Med 9(10): e1001320. Do (verschenen oktober 2012)

Artikel gepubliceerd door op 21/12/2012

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Belviq® :een pil tegen obesitas: goed nieuws of niet?

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 3/07/2012 00:00

 • rating
 • rating
 • rating
 • rating
 • rating

Een pil tegen obesitas: een spectaculaire nieuwigheid Het is tien jaar geleden dat de FDA nog haar toestemming gegeven heeft om een geneesmiddel ter bestrijding van obesitas op de markt te brengen. De...