Meer borstkanker bij nachtwerk

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, gezondheidsjournalist op 09/11/2001 - 00h00
-A +A

Volgens een groep Amerikaanse onderzoekers zou nachtarbeid de kans op borstkanker met 60% verhogen. Dat is het resultaat van één van de allereerste studies naar een eventueel verband tussen het kankerrisico en de blootstelling aan licht 's nachts.

PUB

Risico van nachtarbeid

De studie werd uitgevoerd bij meer dan 1.600 vrouwen van wie de helft aan borstkanker leed. Bij die vrouwen werd nagegaan in welke mate ze de laatste 10 jaar voordat de diagnose werd gesteld, waren blootgesteld aan licht tijdens nachtarbeid.

De resultaten tonen aan dat vrouwen die tijdens die periode van 10 jaar minstens eenmaal in nachtploegen hadden gewerkt, 60% meer kans lopen op borstkanker dan andere vrouwen.
Het risico stijgt met het aantal uren nachtarbeid per week.

Volgens welk mechanisme?

Het is uiteraard nog voorbarig om richtlijnen uit te werken voor personen die 's nachts aan licht worden blootgesteld. Het zou echter blijken dat alles wat ons biologische ritme verstoort, een invloed kan hebben op de hormonen en die hebben dan weer een invloed op het kankerrisico.

Een mogelijk mechanisme zou kunnen worden verklaard door melatonine, een hormoon dat een rol speelt in onze slaap-waakcyclus en waarvan de synthese wordt gestimuleerd door de duisternis en geremd door licht. Kunstlicht 's nachts zou dan ook de productie van melatonine kunnen afremmen, hetgeen de synthese van oestrogenen en dus het risico op borstkanker zou verhogen.
Die hypothese strookt met de resultaten van een andere studie die aantoont dat blinde vrouwen, die een constant melatoninegehalte hebben, minder kans lopen op borstkanker.Site van de Belgische Federatie tegen Kanker
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, gezondheidsjournalist op 09/11/2001 - 00h00 J.Nat. Cancer Institute, 20 : 1557-1562, 2001.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Tamoxifen®, een preventieve pil tegen borstkanker? Geüpdatet op 30/05/2011 - 13h12

Vrouwen die een verhoogd risico lopen op borstkanker , zouden preventieve geneesmiddelen moeten nemen. Dat vindt een panel van internationale kankerexperts. Zij onderzoeken momenteel bij duizenden vrouwen een pil die borstkanker moet voorkomen: Tamox...

Alcohol verhoogt de kans op borstkanker Geüpdatet op 24/12/2002 - 00h00

Een glaasje alcohol per dag verhoogt de kans op borstkanker met 7%. 4% van de gevallen van borstkanker in de ontwikkelde landen zou toe te schrijven zijn aan het gebruik van alcohol. In Groot-Brittannië zouden zo bijna 2.000 gevallen kunnen worden ve...

Multiple sclerose en vitamine D Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

Waarom krijgen bewoners van het Evenaarsgebied minder multiple sclerose? Een onderzoeksteam probeerde dit mysterie te ontrafelen en kwam tot de bevinding dat vitamine D daar niet vreemd aan is…

Borstkanker: opgelet voor de kilo's! Geüpdatet op 27/04/2004 - 00h00

Alle gegevens wijzen in dezelfde richting: terwijl een Zweedse studie aantoont dat vrouwen met anorexia weinig risico lopen op borstkanker, blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat dit risico geleidelijk stijgt met de gewichtstoename.

Meer artikels