Mediterraan dieet: meer dan een voedingspatroon: een levensstijl!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 24/04/2007 - 00h00
-A +A

Het zogenaamde mediterrane dieet is een gezond eetpatroon dat al meer dan 50 jaar wordt aangeprezen. Maar terwijl sommigen alleen bepaalde ingrediënten ophemelen zoals olijfolie, bewijst de "wetenschap van het Zuiden" dat de weldaden ervan veel verder reiken dan gedacht...

PUB

Gewassen (groenten, fruit en peulvruchten), vis, rode wijn en... uiteraard ook olijfolie: de traditionele mediterrane voeding en de onderdelen ervan worden al tientallen jaren bestudeerd in al hun facetten. Lange tijd werd gedacht dat de cardiovasculaire bescherming van dit voedingspatroon beperkt bleef tot een laag verbruik van verzadigde vetzuren (weinig vlees dus) en integendeel een hogere consumptie van onverzadigde vetzuren (olijfolie, vette vissoorten, noten, ...).

Troeven voor het hart

Vandaag weten we dat die positieve gezondheidsboodschap - de lage cardiovasculaire sterfte bij de mediterrane bevolking - iets te simplistisch is en dat er ook andere invloeden meespelen. Zoals: het feit dat groenten en fruit, de typevoorbeelden van dit eetpatroon, rijk zijn aan vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Bovendien blijkt uit een nieuwe studie dat diezelfde gewassen uit het Middellandse-Zeebekken veel niet-voedingsstoffen bevatten, zoals lignanen en isoflavonen, ook fyto-oestrogenen of plantoestrogenen genoemd.

Zoals soja in Japan

Italiaanse onderzoekers toonden namelijk bij ongeveer 70 geteste plantensoorten een zogenaamde oestrogene werking aan, die momenteel heel sterk bestudeerd wordt in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Basisgewassen zoals tomaten, peulvruchten, koolgroenten, wortelen en spinazie, maar ook specerijen en aromaten zoals peterselie, saffraan, koriander en venkelzaad, zouden eveneens die eigenschap bezitten. Ze hebben dat gemeen met de Japanse voeding, die zeer rijk is aan fyto-oestrogenen, gezien de hoge sojaconsumptie. De lage hartsterfte in Japan hangt daar eveneens mee samen.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 24/04/2007 - 00h00 Naska A et al. Arch Intern Med;167:296-301, et Agradi et al. Phytother. Res. 2006; 20:670-75.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Eén op de vijf Belgen eet nooit fruit... Geüpdatet op 15/02/2005 - 00h00

En ongeveer 15 % van de bevolking zet bijna nooit groenten op het menu. Deze intrieste cijfers maken duidelijk dat zowel Vlamingen als Walen veel te weinig groenten en fruit verorberen. Een bondig overzicht van het probleem…

Hoe bereken ik mijn BMI en mijn ideale gewicht? Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h47

Iedereen controleert zijn gewicht op de weegschaal, met meer of minder bezorgdheid al naargelang het gewicht normaal of te hoog is. Elk van ons heeft ook een ideaal gewicht, dat is het gewicht dat past bij onze lengte. Dat ideale gewicht is een van d...

Te veel zout, meer kanker Geüpdatet op 05/09/2006 - 00h00

Te veel zout eten is niet goed voor de gezondheid. Het is niet goed voor het hart én ook niet voor de maag. Dat laatste is nieuw. Japanse onderzoekers wijzen op het verband tussen de consumptie van zout en kanker .

Mediterrane keuken helpt tegen depressies Gepubliceerd op 07/07/2014 - 17h06

Het is bekend dat de mediterrane keuken preventief beschermt tegen hart- en vaataandoeningen, de ziekte van Alzheimer en kanker. Maar er is nu een nieuw argument om zo te gaan koken. De mediterrane keuken zou namelijk ook de risico's op een depressie...

Meer artikels