Mediterraan dieet houdt zich niet altijd aan zijn beloften…

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/01/2011 - 09h40
-A +A

Iedereen kent het mediterrane dieet onderhand wel. Veel groenten, veel vis, een beetje rode wijn, olijfolie… en een ijzeren gezondheid. Een recente studie stelt dit idyllisch model nu in vraag.

 

PUB

In Spanje, een mediterraan land bij uitstek, zijn cardiovasculaire aandoeningen de eerste doodsoorzaak. Wetenschappers deden onderzoek bij een groep Spanjaarden die allemaal afkomstig waren uit dezelfde stad. Ze stelden vast dat het aandeel aan vet, zout en suiker in hun voeding groter was dan dat van de hoger vermelde gezonde ingrediënten. Als u al in Spanje bent geweest, zal u dat wel niet verbazen. De liefde van de Spanjaarden voor hun charcuterie is u vast opgevallen als u er enkele dagen na elkaar gegeten hebt.

 

Is het mediterrane dieet dan één grote farce? Helemaal niet, het is nog altijd een goede manier om een evenwichtige aanvoer van kostbare voedingsstoffen te bekomen. Maar het dieet werd tientallen jaren geleden ontwikkeld en was geïnspireerd op de plattelandsbevolking. Het blijft een goede zaak om het dieet te volgen… Maar voel u niet schuldig en ga er niet van uit dat iedereen in de Middellandse Zee zich aan dezelfde regels houdt.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/01/2011 - 09h40

Wierzbicki, A. The International Journal of Clinical Practice, januari 2011

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Diëten zijn geen wondermiddelen Geüpdatet op 08/02/2005 - 00h00

Heel wat mensen gaan op dieet, en het uitgebreide gamma diëten versterkt die trend alleen maar. Toch bestaan er bitter weinig gegevens over hun doeltreffendheid en hun gevolgen voor de gezondheid. Deze studie vergeleek vier diëten met elkaar.

Aardbeien op uw bord Gepubliceerd op 26/04/2014 - 12h50

Het echte aardbeienseizoen duurt van half april tot juli en voor sommige soorten zelfs tot de herfst. Ontzeg u zeker geen aardbeien, want ze bevatten evenveel vitamine C als citrusvruchten en heel weinig calorieën.

Meer artikels