Medicatie niet nemen zorgt voor astronomische meerkost

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 17/11/2014 - 11h14
-A +A

Het lijkt wel of de overheidsinstanties en de farmaceutische bedrijven de rekening aan het maken zijn.

We worden rond de oren geslagen met miljoenenbedragen die moeten bewijzen dat chronische zieken die hun medicatie niet nemen de samenleving een bom geld kosten.

PUB

Chronische ziekte : te weinig mensen houden zich strikt aan hun behandeling

In Frankrijk heeft een studie onlangs aangetoond dat er elk jaar 9 miljard euro verspild wordt omdat patiënten hun medicatie niet correct nemen.

Hoe gaat dat geld verloren?

Eerst en vooral door de verspilling: geneesmiddelen worden aangekocht en daarna terugbetaald, maar belanden uiteindelijk in de vuilnisbak omdat ze niet voor de vervaldatum worden ingenomen.
Maar de grootste oorzaak is dat ziektes die niet behandeld worden tot complicaties leiden en die moeten daarna tegen nog forsere bedragen verzorgd worden. 

Frankrijk staat hierin natuurlijk niet alleen. Dezelfde studie toont meer algemeen aan dat meer dan de helft (60%) van de patiënten met een chronische ziekte hun medicatie niet zo regelmatig nemen als ze horen te doen. Therapietrouw zou de wereld elk jaar 269 miljard dollar kunnen helpen besparen!

Waarom is therapietrouw zo moeilijk?

Dat een chronisch zieke zijn medicatie neemt, ligt op het eerste gezicht voor de hand. Toch voor buitenstaanders. Mensen die dag na dag, hun leven lang, hun geneesmiddelen moeten nemen, weten maar al te goed dat er obstakels zijn.

  • Eens een dag door vergeetachtigheid overslaan of vergeten een nieuw voorschrift te vragen, is menselijk.
  • Het gevoel van een geneesmiddel af te hangen is hoe dan ook niet fijn. Ook na meerdere jaren van trouw de voorgeschreven pillen slikken is het einde niet in zicht.
  • Soms zijn er natuurlijk ook bijwerkingen.
  • En vooral: in veel gevallen zijn de gevolgen niet meteen merkbaar als mensen eens hun medicatie vergeten. Soms is dat zelfs zo tot er een complicatie optreedt. Het is dus niet altijd vanzelfsprekend om de motivatie op te brengen.

Als u aan een chronische ziekte lijdt en u uw medicatie niet regelmatig genoeg neemt, praat uzelf dan geen schuldgevoelens in. Dat heeft geen zin. Ga liever naar uw huisarts om met hem te overlopen wat u tegenhoudt om uw therapie trouw te volgen. Ook al worden de obstakels niet opgeheven, als u erin slaagt om zin te geven aan uw behandeling hebt u uw slaagkansen optimaal vergroot.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 17/11/2014 - 11h14
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Sport en borstkanker Geüpdatet op 26/08/2003 - 00h00

Helpen sport en lichaamsbeweging borstkanker te voorkomen en versnellen ze de genezing na een operatie? Studies in Azië, Europa en Amerika lijken die stelling te bevestigen.

Meer artikels