Mastitis

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Borstklierontsteking; aandoening van de borstklieren door een ontstekingsproces. Door onvoldoende of op onjuiste wijze schoonhouden van de tepel, of door kloven kan vooral in de zoogperiode een borstontsteking ontstaan.
Bij vrouwen die zelf voeden komen naar verhouding veel abcessen en ontstekingen voor. Borstontsteking begint meestal met een verstopte melkgang. De melk blijft erachter gevangen en bacteriën die door de tepel naar binnen komen, veroorzaken in dat gebied een ontsteking.
Het klassieke ziekteverschijnsel is een ontstoken en gevoelige harde knobbel in de borst. Als het verstopte gebied niet snel wordt geledigd neemt de ontsteking snel in ernst toe totdat de hele borst gezwollen en pijnlijk is. Zodra de verstopping is opgeheven verdwijnt de infectie.
Onbehandeld leidt deze tot borstontsteking.
De verschijnselen van borstontsteking zijn:
- pijn;
- zwelling;
- koude rillingen;
- hoge koorts.
Antibiotica zijn de beste behandeling.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Borsttumoren bij teven en poezen Gepubliceerd op 21/05/2013 - 14h11

Vrouwelijke honden en katten krijgen vaak te maken met borsttumoren. Bij honden maken die 25 tot 50% van de tumoren uit. Toch kunt u uw trouwe viervoeter beschermen door haar vroegtijdig te laten steriliseren.

Hebt u een knobbeltje in de borst? Geen paniek! Gepubliceerd op 31/01/2012 - 10h31

Een knobbeltje in de borst is meestal goedaardig. Toch doet u er goed aan uw arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat het niet om borstkanker gaat. Aan de hand van de eigenschappen van het knobbeltje in de borst , kan men meestal de oorsprong e...

Winterkwaaltjes Gepubliceerd op 01/12/2017 - 10h08

De winter heeft een hele reeks infecties voor ons in petto die weliswaar onschuldig zijn, maar ons toch "platleggen": verkoudheid, keelontsteking, hoest, … Vandaar dat u in actie moet schieten zodra de eerste symptomen opduiken, enerzijds om te vermi...

Meer artikels