Maretak (Viscum album)

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Samenstelling/Eigenschappen

Maretak is een bolvormig uitgroeiende tweehuizige struik uit de familie an de vogellijmachtigen met gaffelvormige vertakte stengels. In de wintermaanden worden bebladerde takken verzameld en gedroogd.
De drogerij heeft een karakteristieke geur, smaakt bitter en bevat o.a. cholinederivaten, viscotoxine en eiwitten.

Toepassing

De drogerij is een bestanddeel van theemengsels en preparaten die worden voorgeschreven bij slagaderverkalking (atherosclerose) en hoge bloeddruk. Als bloedstollend middel wordt ze in een theemengsel met kruid van paardestaart, herderstasje en dovenetel inwendig gebruikt.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Een gezonde vagina móét zuur zijn Gepubliceerd op 21/10/2014 - 16h13

De vagina is zuur, veel zuurder dan de rest van het lichaam. De pH bedraagt ongeveer 4,5. De zuurheid dient om de vagina te beschermen tegen microben en om de bacteriële flora gezond te houden. Omdat de vagina een holte is met een opening naar buiten...

Kent u de weldaden van de brandnetel? Gepubliceerd op 19/05/2014 - 22h37

Uiteraard kent iedereen de brandnetel. Maar wat kunnen we er eigenlijk mee doen? We kennen de brandnetelsoep en brandnetelgier, maar dat is slechts een deeltje van wat de brandnetel voor ons kan betekenen.

Arnica: klein maar nuttig bloempje Gepubliceerd op 16/05/2017 - 15h09

Arnica is in de apotheek een van de meest verkochte geneesmiddelen die zonder voorschrift te krijgen zijn. Het is ook een van de klassiekers in de EHBO-kit en de sporterstas. Maar wat zijn nu precies de voordelen van deze bloem die in de bergen groei...

Tegen de verkoudheid: menthol en eucalyptus! Gepubliceerd op 05/11/2013 - 10h12

Menthol en eucalyptus zijn twee van de meest gebruikte fytotherapeutische remedies tegen verkoudheden. De middeltjes - kant-en-klare producten uit de handel of zelf gemaakte bereidingen - kunnen samen of apart worden gebruikt.

Meer artikels