Mannen kunnen hongergevoel beter onderdrukken

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 09/02/2009 - 00h00
-A +A

Mannen zouden hun hongergevoel beter kunnen wegdenken dan vrouwen.

Dat suggereert een recente Amerikaanse studie.

Een mogelijke verklaring is de impact van de vrouwelijke hormonen op de hersenen.

PUB

Hersenscans

Het onderzoek werd gevoerd aan het Brookhaven National Laboratory in het Amerikaanse New York. Dat labo verrichte al heel wat onderzoek naar de hersengebieden die te maken hebben met eetgedrag. Aan de hand van hersenscans toonden ze bijvoorbeeld aan dat mensen met overgewicht minder goed in staan zijn om te voelen of hun maag vol is. Uit hun nieuwste studie, vorige maand verschenen in Proceedings of the National Academy of Sciences, blijkt nu dat de hersenen van vrouwen veel sterker reageren op voedsel dan de hersenen van mannen.

Honger onderdrukken

De onderzoekers testten 13 vrouwen en 10 mannen. Om zeker te zijn dat ze honger hadden, mochten de proefpersonen 18 uur lang niets gegeten hebben. Het laboratorium maakte de lievelingskost van de 23 proefpersonen klaar: pizza, lasagne, chocoladecake, enz. Tijdens de half uur durende scan van hun hersenactiviteit zagen en roken de proefpersonen de gerechten. Ze mochten ook een klein stukje proeven. Na afloop vulden de deelnemers aan het onderzoek een vragenlijst in. Ze beantwoordden vragen naar hun hongergevoel en hun zin om te eten. Voor de tweede scanronde vroegen de onderzoeker aan de proefpersonen om hun hongergevoel te onderdrukken.
Voor de mannen leek die opdracht redelijk goed te lukken. In vergelijking met de eerste scanronde toonden hun hersenen een pak minder hongergerelateerde activiteit. Bij de vrouwen was de situatie anders. Enkele vrouwen slaagden erin hun honger te onderdrukken beter te onderdrukken dan een paar mannen. Maar gemiddeld genomen bleef de hongergerelateerde hersenactiviteit bij de vrouwen even groot als tijdens de eerste scanronde.

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 09/02/2009 - 00h00

Wang, G.-J. Proceedings of the National Academy of Sciences, Janvier 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vermageringshormoon Geüpdatet op 10/09/2002 - 00h00

Onderzoekers hebben een hormoon gevonden dat de eetlust met 1/3 vermindert. Als deze ontdekking wordt bevestigd, zou dit een nieuwe weg kunnen openen in de strijd tegen obesitas.

Overgewicht: de kwellingen van de verleiding Geüpdatet op 24/06/2002 - 00h00

New-Yorkse onderzoekers hebben zopas aangetoond dat het zien van voedsel volstaat om het hersencircuit van het zinnelijk genot te stimuleren. Volgens hem zou de overvloed aan informatie over voedsel het eetgedrag verstoren en zo gedeeltelijk verantwo...

INTERVIEW: Zwaarlijvig: eerder slachtoffer dan schuldige!... Geüpdatet op 15/10/2002 - 00h00

De Amerikanen komen in opstand tegen zwaarlijvigheid, Mac Donald wordt voor de rechtbank gedaagd. Maar tegelijkertijd blijven de Belgen de Amerikaanse gewoonten overnemen en wint zwaarlijvigheid ook bij ons terrein. De gezinskeuken wordt opgeofferd v...

Meer artikels