• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Mannen kunnen hongergevoel beter onderdrukken

Mannen kunnen hongergevoel beter onderdrukken

Mannen zouden hun hongergevoel beter kunnen wegdenken dan vrouwen.

Dat suggereert een recente Amerikaanse studie.

Een mogelijke verklaring is de impact van de vrouwelijke hormonen op de hersenen.

Hersenscans

Het onderzoek werd gevoerd aan het Brookhaven National Laboratory in het Amerikaanse New York. Dat labo verrichte al heel wat onderzoek naar de hersengebieden die te maken hebben met eetgedrag. Aan de hand van hersenscans toonden ze bijvoorbeeld aan dat mensen met overgewicht minder goed in staan zijn om te voelen of hun maag vol is. Uit hun nieuwste studie, vorige maand verschenen in Proceedings of the National Academy of Sciences, blijkt nu dat de hersenen van vrouwen veel sterker reageren op voedsel dan de hersenen van mannen.

Honger onderdrukken

De onderzoekers testten 13 vrouwen en 10 mannen. Om zeker te zijn dat ze honger hadden, mochten de proefpersonen 18 uur lang niets gegeten hebben. Het laboratorium maakte de lievelingskost van de 23 proefpersonen klaar: pizza, lasagne, chocoladecake, enz. Tijdens de half uur durende scan van hun hersenactiviteit zagen en roken de proefpersonen de gerechten. Ze mochten ook een klein stukje proeven. Na afloop vulden de deelnemers aan het onderzoek een vragenlijst in. Ze beantwoordden vragen naar hun hongergevoel en hun zin om te eten. Voor de tweede scanronde vroegen de onderzoeker aan de proefpersonen om hun hongergevoel te onderdrukken.
Voor de mannen leek die opdracht redelijk goed te lukken. In vergelijking met de eerste scanronde toonden hun hersenen een pak minder hongergerelateerde activiteit. Bij de vrouwen was de situatie anders. Enkele vrouwen slaagden erin hun honger te onderdrukken beter te onderdrukken dan een paar mannen. Maar gemiddeld genomen bleef de hongergerelateerde hersenactiviteit bij de vrouwen even groot als tijdens de eerste scanronde.

Artikel gepubliceerd door op 09/02/2009

Bronnen: Wang, G.-J. Proceedings of the National Academy of Sciences, Janvier 2009.

Vindt u het artikel interessant?